· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Toen mijn vader een struik werd

 Reeks:

 

 Auteur:

 Joke van Leeuwen

 Aantal blz.

 104

 Illustrator:

 Joke van Leeuwen

 ISBN:

 9789045110844

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 oorlog, vluchten, asiel

 Prijs: €

 12,95

 

 

Toda moet vluchten naar het buitenland. Haar vader vecht aan het front en in de stad waar zij met haar grootmoeder woont is het ook niet meer veilig.
In dat buitenland wacht haar moeder op haar. Maar eer zij elkaar vinden moet Toda heel wat gevaarlijke situaties doorstaan en zien te overleven in hachelijke tijden.

Van Leeuwen verbaast weer eens groot en klein.
Zij vertelt dit pakkende en schrijnende verhaal met haar bekende humor en kinderlijke logica, waardoor het nog meer beklijft.
De consequent aangehouden blik op de harde wereld in oorlog door de onbevangen en nuchtere ogen en gedachten van het eigenzinnige hoofdpersonage maken de enggeestige volwassenen rondom haar nog harder dan ze al zijn.
Haar ontmoeting met de mensensmokkelaars die haar al haar geld afhandig maken, de ruziënde moeders in het Huis van het Algemeen Belang, de bezitterige reserve-oma's, de generaal-op-rust, de deserterende soldaat, de mensen in het Tehuis voor Loslopende Kinderen, ... Stuk voor stuk karakters waarin je je als volwassene met veel schaamte herkent.
Toda is de onschuld zelve. Daardoor komt zij vaak in penibele situaties terecht. Maar door haar koppigheid en haar doorzettingsvermogen overleeft zij de moeilijkste situaties.
Het verhaal leest als een trein en zit doorspekt met zinnen die je proeft en die je doen glimlachen. Typisch van Leeuwen.
Zoals Toda 'die zich een postpakketje voelt dat alsmaar verkeerd bezorgd wordt'.
Of omtrent het buitenland: 'Ik dacht nooit dat het daar ergens anders was. Het was overal ergens anders, behalve waar we woonden'.
Ook mooi hoe het verhaal leest als een universeel oorlogsverhaal: de vechtende partijen zijn 'de enen' en 'de anderen'.
Van Leeuwen speelt niet alleen met taal, maar ook met beeld. Haar fijne illustraties vullen aan en concretiseren. Het samenspel van prenten en tekst is verrassend.
Zelden zo'n ontwapenend boek gelezen over oorlog. Helder en diepgaand én met veel humor. Vandaar een stevige aanrader

 

Eric Vanthillo                                                                                               
juni 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 juni, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010