· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Indringers op Drakeneiland

 Reeks:

 Drakeneiland

 Auteur:

 Lydia Rood

 Aantal blz.

 135

 Illustrator:

 Kees de Boer

 ISBN:

 9789025856250

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 samenwerken, eiland, verdedigen

 Prijs: €

 12,95

 

 

Op een dag ontdekt Jeroen dat er een zeiljacht met enkele pubers aan boord aan de kust van Drakeneiland ligt. Het is zijn taak om indringers weg te sturen maar dat is moeilijker dan hij dacht. De pubers lachen hem uit en zijn helemaal niet van plan om te vertrekken. Integendeel, ze komen zelfs aan land en vervuilen het dorpsplein. Gelukkig krijgt Jeroen hulp om die vervelende jongeren weg te krijgen, maar dat loopt minder goed af dan verwacht…

Op Drakeneiland zijn kinderen baas. Als straf moeten ze op Drakeneiland bewijzen dat ze vredevol kunnen samenleven. Ze hebben allemaal een taak en iedereen verwacht dat je je aan de regels houdt. Maar dat is deze keer erg moeilijk. Jeroen werd naar Drakeneiland gestuurd door zijn opvliegende en gewelddadige gedrag. Nu de plek waar hij wat rust vond verstoord wordt door vervelende pubers, slaat hij terug door. Hij denkt alleen aan vechtpartijen en aan bedreigingen met gevonden piratenpistolen. Daardoor merk je dat hij nog niets veranderd is. Hij werd uit zijn eigen omgeving geplukt om op Drakeneiland tot rust te komen, maar ook daar komt zijn oude gewoonte naar boven. Hij leert wel dat geweld niets oplevert, dat een list meer indruk maakt. De kinderen worden erg realistisch beschreven, er zit een bont allegaartje op Drakeneiland. Dat de vervelende pubers eigenlijk ook een plaats op Drakeneiland verdienen, is al snel duidelijk. De realistische belevenissen krijgen een avontuurlijk tintje als toch wel heel toevallig net nu een oude piratenopslagplaats ontdekt wordt. Geen goud in de kisten, want dat zou toch niet bruikbaar zijn op Drakeneiland. Wel pistolen en kruit, wat toevallig net van pas komt.
Dit is, net als de vorige delen uit deze reeks, een vlot verhaal dat heel even aandacht schenkt aan de verschillende achtergronden van kinderen, en hoe dat hun gedrag kan bepalen. Voor de rest overheerst de spanning en het avontuur.

 

Mik Ghys
juni 2010 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:22 juni, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010