· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het boek van mannetje Koek

 Reeks:

 

 Auteur:

 Lorraine Francis

 Aantal blz.

 16 (karton)

 Illustrator:

 Pieter Gaudesaboos

 ISBN:

 9789020986440

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Evelien De Vlieger

 Leeftijd:

 + 3

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 verjaren, boek, vrienden

 Prijs: €

 9,95

 

 

Dit kleine kartonboekje, ideaal voor gretige peuterhanden, is het fictieve resultaat van het andere boek van hetzelfde duo: 'Mannetje Koek schrijft een boek'.

Terwijl Mannetje Koek in de weer is in de keuken, komen zijn vrienden op verjaardagsbezoek. Kastanje, Schaal met Erwtjes, papa en mama Koek en Bolletje Kaas, allemaal zijn zij van de partij.
Zij hebben leuke cadeaus bij voor hem. Maar als zij allemaal aanwezig zijn en het licht uitgaat, verschijnt Mannetje Koek met een lekkere verrassing ...

Dit boekje valt op door zijn originele vormgeving: het presenteert zich als een ouderwets, bruinkleurig koekje, zowel in kleur als in vorm.
Het (stapel)verhaal is eenvoudig. Alle vrienden komen een voor een aanbellen en hebben telkens een ander cadeau bij zich. Eens zij allemaal aanwezig zijn en de sofa gevuld is, krijgen we nog een dankbare apotheose die het verhaal mooi afsluit.
In vergelijking met het andere verhaal van Mannetje Koek is dit boekje veel eenvoudiger en minder gelaagd. Vandaar ideaal voor jongere lezers/kijkers.
Je herkent de stijl van Gaudesaboos: sterk afgelijnde figuurtjes met een sprekende expressie die balanceren tussen een zekere gestileerdheid en toch vol beweging zitten.
De tekst ondersteunt het geheel maar de prenten en de vormgeving voeren toch duidelijk de leiding in het geheel.  

 

Eric Vanthillo
juni 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:03 juni, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010