· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De rattenvanger van Hamelen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Renate Raecke (Gebroeders Grimm)

 Aantal blz.

 24

 Illustrator:

 Lisbeth Zwerger

 ISBN:

 9789051160819

 Uitgever:

 De Vier Windstreken

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Duits: Tjalling Bos

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 Der Rattenfänger von Hameln

 AVI:

 

 Thema’s:

 sage, rattenplaag, belofte verbreken

 Prijs: €

 13,95

 

 

Lang geleden… Het leven is erg fijn in het stadje Hamelen. Tot de ratten komen. Eerst enkele, maar al snel hebben ze een heleboel jongen. De ratten zitten overal en de mensen durven nog amper buitenkomen. Op een dag komt er een man naar Hamelen. Een rattenvanger. Hem wordt erg veel goud beloofd, als hij de stad van de rattenplaag kan bevrijden. De volgende dag loopt hij kriskras door de straten en speelt een wonderlijk wijsje op zijn fluit. Overal duiken ratten op en volgen de man. Hij lokt hen naar de rivier waar ze worden meegesleurd door de stroom en verdrinken. Iedereen in Hamelen is opgelucht. Maar waarom hebben ze de man zoveel goud beloofd? Ze houden hun woord niet en boos verlaat de rattenvanger hun stad. Een tijdje later staat hij er terug. Hij loopt kriskras door de straten en speelt opnieuw het wonderlijke melodietje op zijn fluit. Vanuit alle huizen komen kinderen tevoorschijn. Betoverd volgen ze de man naar een berg in de buurt van de stad. Op één dag verdwijnen er honderddertig kinderen. Hun wanhopige ouders vinden hen nooit weer.
Het verhaal wordt verteld in de tegenwoordige tijd, met een duidelijke situering in plaats en tijd. Dit geeft het verhaal een realistische toon. Ook in de illustraties: Zwerger geeft de personages de gepaste historische kledij, en plaatst ze in gebouwen die kloppen met hun geschiedenis en plaatsing.
In een nawoord vertelt de schrijfster dat de gebroeders Grimm in deze sage een exacte datum weergeven, nl. 26 juni 1284. Veel geschiedkundigen hebben het raadsel proberen te ontsluieren. Zijn de kinderen als arbeiders meegenomen door een ronselaar? Zijn ze door de pest gestorven en buiten de stadsmuren begraven? Het raadsel blijft een raadsel. En wordt met dit boek opnieuw verteld.

 

Inge Umans
mei 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:03 juni, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010