· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Menselijk lichaam

 Reeks:

 INsiders

 Auteur:

 Linda Calabresi

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789025747503

 Uitgever:

 J.H. Gottmer

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Engels: Sjir Renkens

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Human Body

 AVI:

 

 Thema’s:

 het menselijk lichaam

 Prijs: €

 14,95

 

 

In de reeks INsiders wordt telkens een bepaald onderwerp in het voetlicht geplaatst. Elk boek is in twee delen verdeeld. In een eerste deel, de INleiding, wordt meer algemene informatie over het onderwerp gegeven. In het tweede deel, INzoomen, wordt dieper ingegaan op bepaalde aspecten over het onderwerp. Elk aspect beslaat een dubbele bladzijde. Een inleidende tekst staat in een grotere letter, een verduidelijkend deel staat in een kleinere letter. Bij de veelvuldige illustraties en foto’s staan korte cursieve tekstjes.
Door een vaste structuur in de opbouw van het boek – eenzelfde soort informatie wordt telkens op dezelfde manier op dezelfde plaats op de pagina weergegeven – is de informatie ook snel terug te vinden.
De illustraties zijn digitaal gemaakt wat hen heel gedetailleerd en nauwkeurig maakt. Sommige illustraties zijn gedeeltelijk doorzichtig zodat normaal niet zichtbare delen binnen het getekende voorwerp toch zichtbaar worden en het geheel nog duidelijker maken. Achteraan geeft men overzichtsinformatie over het onderwerp. Een woordenlijst en register sluiten het boek af.
In dit deel van ‘INsiders’ komt het menselijk lichaam aan bod. In het ‘inleidend deel’ wordt het menselijk lichaam algemeen bekeken; de opbouw van cellen, de werking van het lichaam en de organen, terwijl in het ‘INzoomend deel’ dieper wordt ingegaan op de verschillende orgaanstelsels en de zintuigen. De illustraties en bijhorende tekstjes gaan zó diep – tot op celniveau en nog kleiner – dat het de lezer bijna bang maakt over zijn eigen lichaam. Het heel gedetailleerd gaan benoemen van spieren, zenuwknooppunten, hartholtes en dergelijke bij hun officiële Latijnse naam doen eerder denken aan een handboek voor studenten geneeskunde dan voor een geïnteresseerde lezer die de werking van het menslijk lichaam wil leren kennen. Dit is één van de moeilijkere delen uit deze reeks en de lezer moet al bijzonder goed onderlegd zijn om deze informatie tot in de details te begrijpen. Voor echte bollebozen die het menselijk lichaam willen doorgronden.

 

Pol Van Damme
mei 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 mei, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010