· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het land van Knollen en Bollen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Chris Sterckens

 Aantal blz.

 111

 Illustrator:

 Marnic Spelters

 ISBN:

 9789081123006

 Uitgever:

 Peperboekenhuis

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 onderdrukking, onrecht, bewustwording

 Prijs: €

 13,50

 

 

In het land van Knollen en Bollen zijn de Knollen de baas en hebben de Bollen niets te zeggen. Zij moeten ook hard werken om in leven te blijven en worden onderdrukt en gekleineerd door de Knollen. Ze mogen ook niet naar school. Finn Sneeuwklok vindt toch een manier om zijn drang naar kennis te voldoen. Daardoor beseft hij ook hoe onrechtvaardig zijn situatie is. Maar een Bol met kennis is een gevaar voor de Knollen. Finn belandt in de gevangenis.

Dit verhaal is duidelijk met een doel geschreven: de lezer bewust maken dat onderwijs en verhalen het denken van de mensen verandert; dat er landen zijn waar groepen van mensen worden onderdrukt en verstoken blijven van onderwijs en levenskwaliteit. Dit doel ligt soms zo dik op het verhaal dat het het verhaal ook voor een deel verstikt en de geloofwaardigheid ervan ondermijnt. Zo zijn alle Bollen goed en zijn alle Knollen slecht; zijn alle Bollen onderdanig, dom en onwetend en zijn alle Knollen slim en machtig. Slechts één Bol – Finn – blijkt in eerste instantie leergierig en slechts één Knol – prinses Lily – blijkt het onrecht aan te voelen dat de Bollen wordt aangedaan. Het wordt allemaal wat te extreem in de verf gezet.
De benaming van de inwoners als Bollen en Knollen zorgt ook nog eens voor verwarring omdat deze twee woorden erg veel op elkaar lijken en de lezer zich soms afvraagt wie er nu bedoeld wordt. Het is niet echt duidelijk wat het doel van deze benamingen is. Er wordt wel degelijk aangegeven dat het groenten zijn, maar de reden daarvoor is onduidelijk.
Het verhaal is heel erg beschrijvend en de dialogen staan tussen deze beschrijvingen door, wat een erg volle en beladen bladschikking geeft die minder makkelijke lezers niet direct zal aanzetten tot het lezen van dit verhaal. Ook leestechnisch moeten de lezers al voldoende onderlegd zijn om het verhaal vlot te kunnen lezen.
Een verhaal met een nobel doel dat toch eerder beladen overkomt.

 

Pol Van Damme
maart 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 mei, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010