· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Duurzame oma

 Reeks:

 

 Auteur:

 Sjoerd Kuyper

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Harmen van Straaten

 ISBN:

 9789089670427

 Uitgever:

 Hoogland & Van Klaveren

 uitgavejaar

 2009 (2de druk)

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 6

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 duurzaamheid, recyclage, milieu, energie

 Prijs: €

 9,90

 

 

Bennie en Louise, broer en zus, zitten op de steiger boven het slootje achter het huis van oma. Terwijl oma even weg is, praten zij over duurzaamheid en over hoe zij oma eeuwig zouden kunnen laten leven. En hoe zij de energie zouden kunnen opwekken om haar dat lange leven te geven.
Dit resulteert in een groots en fantasierijk plan, waarvoor zij de tekening maken. De reële uitvoering ervan zal echter voor later zijn ..

Sjoerd Kuyper schreef dit boek voor de 'Dag van de Duurzaamheid' in september 2009.
Het doet kinderen nadenken en geeft hen stof tot gesprekken over milieu en duurzaamheid. De twee hoofdpersonages zijn herkenbaar en vullen elkaar goed aan: de impulsieve jonge broer en de nadenkende grote zus. Kuyper beschrijft hun gedachten en hun handelingen met veel humor.
Het verhaal mist echter spanning en is erg lang uitgesponnen. De bladzijden boordevol tekst zijn niet uitnodigend om te lezen voor de jonge doelgroep. Een strengere selectie in de taal had het geheel gevatter kunnen maken.
De kleine, bescheiden tekeningen in de bekende stijl van van Straaten verluchten het geheel en geven het een fijne sfeer mee. Meer van deze prenten had het boek aantrekkelijker en toegankelijker gemaakt.

Maar niet geklaagd, mits een goede begeleiding zal dit boek vol goede intenties toch wel zijn doel bereiken. En dat kunnen we alleen maar toejuichen.

 

Eric Vanthillo
april 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 mei, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010