· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Buurman Reus niet meer/nooit meer

 Reeks:

 Bij de hand

 Auteur:

 Stefan Boonen

 Aantal blz.

 25

 Illustrator:

 Mirčn van Alphen

 ISBN:

 9789044812329

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 rouwen

 Prijs: €

 14,95

 

 

Buurman Reus is dood. Gevallen met de fiets. Zijn buurjongen probeert het te begrijpen en te verwerken. Hij gaat naar de begrafenis en vertelt op school over zijn dode buurman. Met zijn mama gaat hij naar het kerkhof en haalt hij herinneringen op. Hij is bang dat zijn papa ook van zijn fiets gaat vallen en waarschuwt hem als hij met de fiets gaat werken. Hij heeft medelijden met buurvrouw Lien en bezoekt haar af en toe. Ze is blij met zijn bezoek, blij dat er nog iemand is die buurman mist. Dat troost haar.

Dit verhaal brengt op een gevoelige en realistische manier het thema dood aan. De jongen wordt geconfronteerd met de dood van zijn buurman waardoor heel wat gevoelens loskomen. Uiteraard is elk sterfgeval anders, maar in dit verhaal krijg je een mooi beeld wat de dood van iemand in je nabijheid kan teweeg brengen. Na het verhaal volgt een bijsluiter met tips voor ouders en leerkrachten. Zo kunnen zij op hun manier een kind dat rouwt steun bieden. Het zijn slechts enkele korte tips, maar toch kunnen ze een grote hulp zijn. Het vult het verhaal dan ook mooi aan.
Dit is een interessante uitgave in de reeks ‘bij.de.hand’, waarin diverse thema’s aangepakt worden en elk verhaal een aanvulling met tips krijgt.

 

Mik Ghys
april 2010 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 april, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010