· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Reis door het heelal

 Reeks:

 

 Auteur:

 Frank Deboosere

 Aantal blz.

 126

 Illustrator:

 Artattack.be / diverse fotografen

 ISBN:

 9789002230165

 Uitgever:

 Standaard Uitgeverij

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 heelal, ruimtevaart, sterren

 Prijs: €

 16,95

 

 

In vijf hoofdstukken neemt de auteur de lezer mee op een reis door het heelal, waarbij ons eigen zonnestelsel de belangrijkste rol krijgt. Na een uitleg over de geboorte van ons zonnestelsel komen alle planeten aan bod. Nadien bekijkt de auteur ook kleinere ruimteobjecten zoals planetoïden, dwergplaneten, kometen, meteorieten en vallende sterren.
Daarna wordt de blik verruimd naar het sterrenkijken, sterren en hun levensloop, sterrenbeelden, afstanden in de ruimte en de oerknal.
In het laatste hoofdstuk richt de auteur  de aandacht op het observeren van de ruimte met al dan niet bemande ruimtetuigen en hoe je zelf aan de slag kan.
Achteraan is een lijst met adressen opgenomen, een aantal tabellen met hemelverschijnsels zoals zons- en maansverduisteringen, wanneer bepaalde planeten kunnen worden geobserveerd of wanneer er meteorietenzwermen te zien zijn.
Een register sluit het boek af.

Vanuit zijn eigen ervaringen en enthousiasme vertelt de auteur hoe hij op jonge leeftijd ‘gebeten’ werd door het waarnemen van sterren en planeten. Regelmatig staan er afdrukken van zijn observaties uit zijn logboek uit die periode. Ook heel wat tips krijgt de lezer mee. Zeker ook als die beslist om zelf naar de nachtelijke hemel te willen gaan speuren: wat je al met een verrekijker kan zien en de verschillende modellen van telescopen komen aan bod.
Alle teksten zijn eenvoudig en heel gemakkelijk te begrijpen. Heel wat fotomateriaal verduidelijkt nog meer de teksten. Ingevoegde ‘Post-itjes’ of notablaadjes geven nog wat extra weetjes mee of bijkomende informatie bij de foto’s.
De planeet aarde krijgt iets meer aandacht dan de andere planeten waarbij de opwarming van de aarde zeker niet uit de weg wordt gegaan. Enkele keren kan de lezer zelf aan de slag om bepaalde fenomenen uit te proberen en beter te begrijpen. De auteur is zelf erg enthousiast en vertelt op dezelfde manier aan de lezer zodat dit enthousiasme als het ware vanzelf overslaat.
Voor elke jongere die geïnteresseerd is in de ruimte en het heelal is dit boek beslist de moeite waard.

 

Pol Van Damme
februari 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:27 februari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010