· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Allemaal mensen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Blexbolex

 Aantal blz.

 204

 Illustrator:

 Blexbolex

 ISBN:

 9789044812091

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Frans

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 L'imagier des gens

 AVI:

 

 Thema’s:

 mensen, vergelijkingen, vormgeving

 Prijs: €

 18,95

 

 

Dit verrassende kijk- en associeerboek werd op de Leipziger Buchmesse verkozen tot het mooiste boek van het jaar. Een prijs die uitgereikt wordt voor het beste boekenontwerp wereldwijd.
En terecht!

'Allemaal mensen' is een opvallende en kleurrijke bundel van figuren, waarbij elke prent begeleid wordt door hun functie of beroep in een duidelijk lettertype.
Een ware revue van types en soorten uit de ganse wereld trekt aan je oog voorbij, telkens 1 per pagina. Overzichtelijk en kernachtig dus. Soms situeer je ze dicht bij huis (een meneer, een moeder, een baby, een ruziemaker, een clown, ...), maar even vaak kom je ze niet zo vaak tegen in je eigen omgeving (een ridder, een beschermgeest, een weerwolf, een grotbewoner, ...).
Het geheel lijkt een pure opsomming van personages zonder verhaal of verband. Maar al snel ontdek je mogelijke verbanden tussen de figuren. Verbanden die de auteur lichtjes aanzet door ze naast elkaar te plaatsen, maar die je zelf naar eigen vermogen in- en aanvult.
Zoals een koukleum en een roker, die beiden een wolkje blauwe lucht uitblazen. Of een slaper en een zieke, beide in bed. Of een duivel en een sneeuwpop, de ene vlammend heet en de andere bibberend koud. Of een naaister en een fakir, beide aan de slag met naalden. Enz...
Soms ontstaan ook ganse verhalen in je hoofd door de link tussen de twee personages. Zoals bij een flitsende reporter en een stoere onrechtbestrijder. Of bij een dolende astronaut en een afwezige dromer. Of bij een kromlopende bultenaar en een  rijzige Japanse schoonheid. Enz...
Elke prent op zich, de compositie van elke pagina en de totale lay-out van het boek zijn geďnspireerd op de grafiek uit de jaren vijftig en zestig. Dit retrosfeertje verrast en imponeert. Elk figuur lijkt in elkaar gepuzzeld met grote kleurvlakken en het vaak ontbreken van gelaatsuitdrukkingen geeft hen iets universeels mee.
Elke prent toont enkel de kern, vaak zelfs zonder achtergrond. Wat de eigen creativiteit van de kijker stimuleert.

Een rijke bundel die je oog streelt en je creatieve 'brein' stimuleert. Vandaar een verrassende aanrader voor oud en jong!

 

Eric Vanthillo                                                                                               
januari 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 februari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010