· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 1

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ted van Lieshout

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 Rijksmuseum Amsterdam (foto's)

 ISBN:

 9789086890545

 Uitgever:

 Nieuw Amsterdam/Rijksmuseum Amsterdam

 uitgavejaar

 2009 (2de druk)

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 kunst en -educatie, museum, tellen

 Prijs: €

 12,50

 

 

Na '3' en '4' heeft artistieke duizendpoot Ted van Lieshout weer een telboek geconcipieerd dat tellen combineert met kunsteducatie. Deze keer rond het cijfer '1'.
Een geslaagd opzet, goed voor uren tel-, kijk- en speelplezier, dat je spelenderwijs verleid tot kunstverkenning.

Ook hier gaat het weer om 25 werken of objecten die te zien zijn in (of op de site van) het Rijksmuseum van Amsterdam.
Deze keer is het overkoepelend thema 'eten en voeding' en tel je chronologisch van 1 tot 25: 1 keukentje op poppenhuisgrootte, 2 keramieken kannetjes, 3 varkens op een schilderij van Anne van der Brugghen, 4 porseleinen lepels, enz... Tot 25 mensen tijdens een maaltijd op het schilderij van Bartholomeus van der Helst.
Het procedé is gelijk aan de vorige boekjes: zonder taal of instructies is het, dankzij de verzorgde lay-out, meteen duidelijk wat je moet doen: links staat het getal in vette zwarte druk op een witte achtergrond en rechts het betreffende kunstwerk. Op het kunstwerk tel je de voorwerpen of ontdek je het getal zelf.
En voor wie het spoor bijster raakt in al dat kijken en tellen, is er achteraan netjes vermeld wat je moest tellen op welk kunstwerk.
Om de jonge doelgroep van dit boek in te wijden in de kunst, lees je (ook achteraan) alle nodige informatie over het betreffende kunstwerk: titel, uitvoerder, tijdstip, afmetingen, toegepaste techniek en een bondige, heldere uitleg met iets meer verdieping of verklaring.
De tekst is zowel in het Nederlands als in het Engels, wat tegemoet komt aan de vele toeristen die het Rijksmuseum bezoeken.

Een laagdrempelig, verzorgd uitgegeven boekje dat goed in de hand ligt en dat zijn doel zeker bereikt: kunst dichterbij brengen op een speelse manier voor jonge kinderen. Het soort werk waarin volwassenen even graag meekijken en -tellen.
Vandaar een aanrader!

 

Eric Vanthillo
januari 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 januari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010