· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De schaduwloper

 Reeks:

 

 Auteur:

 Monika Feth

 Aantal blz.

 332

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789044811278

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Duits: Roger Vanbrabant

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Der Schattengänger

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 thriller, stalking

 Prijs: €

 19,95

 

 

Opnieuw een sterke thriller waarin de vriendinnen Jette en Merle een belangrijke rol spelen.
Deze keer is Imke Thalheim, de moeder van Jette en een bekende thrillerauteur, het slachtoffer. Ze wordt gestalkt en voelt zich thuis niet meer veilig. Ze krijgt brieven, telefoontjes en weet dat een onbekende haar soms begluurt vanuit de tuin. Wanneer ze op een dag thuiskomt en merkt dat hij in haar huis binnen is geweest, slaat ze in paniek. Op aanraden van haar vriend Tilo en politiecommissaris Bert Melzig duikt ze onder. Haar stalker is razend en ziet maar een oplossing om terug contact te krijgen met zijn slachtoffer: haar dochter bedreigen.

Je zou stilaan denken dat Jette en Merle genoeg ellende hebben meegemaakt, maar ze worden opnieuw meegesleurd in een dramatisch verhaal. In het begin wil Imke haar dochter sparen, ze wil dat Jette eindelijk tot rust kan komen en aan haar eigen leven kan beginnen. Maar na een poosje is ze wel verplicht om haar te vertellen over haar problemen omdat de dreiging steeds groter wordt. De stalker komt steeds dichterbij, hij verkleint de afstand met zijn slachtoffer en bedreigt zelfs haar vriend. Onderduiken ligt niet in haar aard, maar uiteindelijk bezwijkt ze voor de druk van de politie. Ze worstelt voortdurend met voor haar onbekende gevoelens. De angst die ze nu leert kennen had ze nooit voor mogelijk gehouden. Zelfs in haar woning, waar ze zich zo thuis voelt, loopt ze onwennig rond. Een onbekende slaagt erin haar gedrag te veranderen en haar gevoelens volledig overhoop te gooien. Als reactie begint ze een boek te schrijven waarin de stalker centraal staat. Dat is haar manier om het hele gebeuren te verwerken. Tot ze het beu is om zich te verstoppen.
Dankzij de wisselende vertelperspectieven volg je als lezer de onzekerheid bij Imke, de stijgende fascinatie bij de politiecommissaris, de onrust van Tilo, een voorzichtige verliefdheid bij Jette en de groeiende dreiging van de stalker. Die afwisseling verhoogt de snelheid van het verhaal, hoewel je soms gelijktijdige momentopnames te lezen krijgt. Maar de spanning stijgt per blik dat je in het leven van de personages werpt. De karakters worden stevig uitgewerkt. Ze worden psychologisch uitgediept en blijven zeer realistisch en geloofwaardig. Vooral boeiend is de bezetenheid van de politiecommissaris, die zelf een oogje heeft op Imke en daardoor de stalker bijna als een rivaal ziet. Waarbij zijn eigen gedrag op het randje van opdringerigheid balanceert. Het meest angstaanjagende is het normale gedrag van de stalker in zijn leefomgeving, niemand zou hem fout gedrag kunnen toeschrijven. Eens te meer zit de dreiging in de onvoorspelbaarheid van de mens, omdat je nooit zeker bent dat je iemand echt kent. De auteur slaagt erin om een zeer geloofwaardige dader neer te zetten, waardoor dit verhaal je koude rillingen bezorgt, zelfs na afloop.
Een sterke aanrader voor liefhebbers van realistische verhalen en thrillers!

 

Mik Ghys
januari 2010 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 januari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010