· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Verboden te aaien

 Reeks:

 

 Auteur:

 Elizabeth Honey

 Aantal blz.

 190

 Illustrator:

 Annet Schaap

 ISBN:

 9789048801541

 Uitgever:

 Moon

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Sabine Mutsaers

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 Don’t Pat the Wombat

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 vriendschap, pesten, schoolkamp

 Prijs: €

 12,95

 

 

De klas van Mark en zijn vrienden gaat op schoolkamp. Ze gaan een week lang leven zoals Australische pioniers. De vrienden kijken er erg naar uit. Vooral omdat ze dan een week verlost zijn van De Bom, een vreselijk vervelende leraar. Een maand voor het schoolkamp komt er een nieuwe jongen in hun klas, Jonas. Hij gaat stilletjes zijn eigen gang maar sluit zich wel aan bij het vriendengroepje van Mark. Hoewel ze hem wat raar vinden, accepteren ze hem. Door zijn eigenzinnige gedrag merkt De Bom Jonas op en vanaf dat moment kan Jonas niet goeds meer doen. Tijdens het schoolkamp herleeft Jonas, hij ziet er gelukkig uit en geniet van het buitenleven. Tot er plots een van de begeleiders ziek wordt en een vervanger gestuurd wordt. Niemand minder dan De Bom komt hen het leven zuur maken. Mark en zijn vrienden schieten in actie: ze willen Jonas en De Bom zo ver mogelijk uit elkaar houden. Dat lukt vrij goed, tot ze gaan varen en Jonas samen met De Bom in een kano belandt…

Dit is een vrolijk en gedetailleerd verslag van een boeiend schoolkamp. Mark beschrijft eerst zijn vrienden, zijn school en de belangrijkste leerkrachten. Ook geeft hij een duidelijk beeld van de gebeurtenissen die aan het schoolkamp vooraf gingen. Dan is het zover: hun kamp. Zijn enthousiaste verslag maakt duidelijk dat de hele klas dolenthousiast is over deze pioniersweek: een week vol leuke activiteiten, lekker eten en enkele levende dieren. De ondertitel ‘over ons schoolkamp vol maffe dieren & bijzondere belevenissen’ zet de juiste toon voor dit verhaal. Het verslag is heel humoristisch, en de illustraties brengen diezelfde sfeer in beeld. Mark neemt ook foto’s tijdens het kamp, die je getekend te zien krijgt. Maar dit is meer dan een humoristisch verhaal. Het gaat ook over jezelf zijn, over volwassenen die de baas willen spelen over sommige kinderen, die soms een bepaald kind niet kunnen verdragen en dan ook vanalles verzinnen om het te pesten. En dus ook over ongelukkige volwassenen, die hun eigen mislukkingen proberen af te reageren op onschuldige slachtoffers die toevallig in de buurt zijn. Het beeld dat geschetst wordt van De Bom is duidelijk en realistisch: een ongelukkige man die zijn toevlucht zoekt in de drank en nooit tevreden is. De boeiende tegenpool in dit verhaal is Jonas, de buitenstaander, de jongen vol wijze gedachten die al heel wat meegemaakt heeft in zijn leven.
Dit boek is meer dan een vakantieverhaaltje, het zet je aan het denken over alledaagse dingen en over het belang van vriendschap.

 

Mik Ghys
december 2009 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:16 januari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010