· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Poolgebieden

 Reeks:

 Grenzen van de aarde

 Auteur:

 Jim Kerr

 Aantal blz.

 48

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789055663972

 Uitgever:

 Ars Scribendi

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Hajo Geurink

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Polar Regions

 AVI:

 

 Thema’s:

 noordpool, zuidpool, onderzoek, natuur

 Prijs: €

 12,00

 

 

Na een inleiding over wat een grensgebied is, volgen een aantal hoofdstukjes over de poolgebieden, gevaren en problemen voor poolreizigers, dieren die er leven. Maar ook hoe de mens deze gebieden ontdekt heeft en wat hij er nu in doet of hoe hij ze nu gebruikt – of misbruikt. Achteraan worden een aantal feiten en cijfers opgesomd en wordt er verwezen naar andere informatie – boeken en internet – over de poolgebieden. Een woordenlijst en register sluiten het boek af.

In deze reeks worden grensgebieden van de aarde onder de aandacht gebracht. Dit gebeurt met heel wat tekstinformatie die in een aantrekkelijke lay-out is uitgewerkt. Een aantal mooie kleurenfoto’s ondersteunen de tekst. Deze foto’s zijn voorzien van korte cursief gedrukte tekstjes. Extra kadertjes geven nog meer specifieke informatie of laten een ontdekker of onderzoeker aan het woord.
De vrij uitgebreide teksten zijn degelijk maar toch makkelijk te lezen en duidelijk verwoord. De informatie is up-to-date. Er wordt heel wat belang gehecht aan de invloed van menselijke activiteit op het gebied en de gevaren die dit met zich meebrengt. Maar er is ook oog voor verantwoord gebruik van de gebieden, zoals wetenschappelijk onderzoek en ecotoerisme. De gebrachte informatie gaat dus verder dan enkel een opsomming van wat er op Arctica en Antarctica te zien is.
Voor de geďnteresseerde lezer heel wat boeiende informatie op een aangename, moderne manier gebracht en die aandacht heeft voor de bedreigingen en mogelijkheden van deze unieke gebieden.

 

Pol Van Damme
januari 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:16 januari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010