· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Opgesloten

 Reeks:

 

 Auteur:

 Lizette de Koning

 Aantal blz.

 156

 Illustrator:

 Mark Janssen

 ISBN:

 9789025855659

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 kunst, museum, tijdreis, avontuur

 Prijs: €

 12,95

 

 

Bij een schoolbezoek aan een museum wordt Joris opgesloten in het toilet. ’s Nachts wordt hij bevrijd door … een figuur uit een schilderij. Joris ontdekt dat de figuren ’s nachts uit hun schilderij stappen om samen te praten, te eten, de benen te strekken. Wanneer ze terug in hun schilderij moeten, gaat Joris mee. Hij komt in het 17de-eeuwse Delft terecht. Maar dan loopt het mis en Joris zit opgesloten in de geschiedenis. Hoe kan hij nu terug?

Na Joris’ bevrijding uit het toilet lijk je in de film ‘Night at the museum’ te zijn beland. Ook daarin komen de figuren ’s nachts tot leven. En door mee in het schilderij te stappen, komt Joris echt in de tijd waarin het schilderij wordt geschilderd. Daar beleeft hij heel wat avonturen en moet hij zelfs werken voor de kost. Hij ligt met zijn bril uit de 21ste eeuw zelfs aan de basis van een belangrijke ontdekking! Of het historisch ook nog allemaal klopt is natuurlijk een andere vraag. De belevenissen van Joris in Delft zijn op zijn minst erg toevallig en door deze toevallige samenloop van omstandigheden vindt hij ook een oplossing voor zijn probleem.  Het is allemaal wel wat té toevallig.
Ook andere elementen komen niet echt geloofwaardig over. Zo kunnen de figuren in de schilderijen ook de commentaren verstaan die bezoekers maken en hebben zij er zelf zo hun gedacht over. En als ze in hun schilderij stappen, zijn ze telkens weer terug op het moment dat ze geschilderd worden.
De lezer van dit verhaal mag vooral niet te veel nadenken, maar zich gewoon laten onderdompelen in het 17de-eeuwse avontuur van Joris. Goed voor enkele uren leesplezier, maar ook niet meer dan dat. Misschien kan het jongeren aanzetten om eens naar het museum te gaan om er bij de schilderijen zelf een avontuur te verzinnen.

 

Pol Van Damme
december 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:16 januari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010