· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Malfuria  - De kracht van de nevelstenen

 Reeks:

 Malfuria

 Auteur:

 Christoph Marzi

 Aantal blz.

 253

 Illustrator:

 (omslag) Ralf Nievelstein

 ISBN:

 9789026124297

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Duits: Jeske Nelissen

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 Die Hüterin der Nebelsteine

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 fantasy, luchtreizen, heksen, macht, avontuur

 Prijs: €

 14,95

 

 

Na de rampzalige gebeurtenissen in Barcelona ontwaakt Catalina in Malfuria. In deze vreemde levende storm krijgt Catalina mondjesmaat uitleg over wat er van haar verwacht wordt. Maar Catalina twijfelt over deze opdracht. Ondertussen tracht Jordi in Barcelona te ontsnappen aan de ‘schaduwen’ die alles en iedereen in het duister dompelen. Maar Jordi is al zijn herinneringen verloren. Hij helpt Kopernikus die ontsnapt is aan de schaduwen. Maar hun vlucht lijkt onmogelijk. Jordi is wanhopig.

Dit is het tweede deel van de fantasytrilogie over Malfuria. Wie het eerste deel niet gelezen heeft zal vrijwel onmogelijk de verhaallijnen kunnen volgen.
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van Catalina en van Jordi. Er wordt in dit deel erg veel gepraat en beschreven waardoor de vaart enigszins uit het verhaal wordt gehaald en dat is jammer genoeg niet echt bevorderlijk voor de lezer. Zeker het begin van het verhaal komt verwarrend over omdat de lezer zich terug moet inleven in de wereld die in het eerste deel van Malfuria werd beschreven. Ook midden in het verhaal zit er een dipje waarbij de lezer echt moet doorbijten. Zijn doorzettingsvermogen wordt gelukkig beloond naar het einde van het verhaal toe.
Desalniettemin bevat het verhaal een reeks filosofische gedachten en worden de personages diepere ideeën in de mond gelegd die de lezer toch aanzetten tot nadenken over zijn situatie in de reële wereld.
De wereld die hier wordt geschetst is een fantasiewereld waarin bestaande steden en omgevingen worden verweven tot een bevreemdend geheel. Hij lijkt op een wereld zoals Jules Verne die schiep of zoals de striptekenaars Peeters en Schuiten die creëren. Het is een tijdloze wereld met en zonder elektriciteit, met stoommachines maar ook vreemde vliegende schepen en andere tuigen.
Ook in dit deel wordt de strijd tussen goed en kwaad en de honger naar absolute macht verder gezet.
Voor de geïnteresseerde lezer beslist de moeite waard. Hopelijk laat het derde deel niet te lang op zich wachten, zodat de lezer zich nog gemakkelijk terug in deze bizarre wereld kan inleven.

 

Pol Van Damme
december 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 januari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010