· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 jongens en meisjes

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marijke Libert

 Aantal blz.

 248

 Illustrator:

 Annie van Gemert (foto's)

 ISBN:

 9789080695856

 Uitgever:

 Van Halewijck (distributie België)

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 15

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 fotoboek, rolpatronen, gender, confrontatie

 Prijs: €

 35,00

 

 

Annie van Gemert heeft met haar foto's reeds tal van indringende fotoboeken samengesteld, telkens thematisch opgebouwd: kloosterlingen en het leven in kloosters, grote gezinnen in Vlaanderen en Nederland, meisjesinternaten in Vlaanderen, en andere.
Het zijn stuk voor stuk boeken die je raken en die je aanspreken op je eigen denken en zijn in deze wereld.
Deze keer bundelt zij haar foto's over meisjesachtige jongens en jongensachtige meisjes, waarmee zij de clichés onderuit haalt van de heersende, traditionele verwachtingen rond rolpatronen.
Zij portretteert kinderen en jongeren die daaraan niet voldoen, maar die zichzelf kunnen en durven zijn.
Daarvoor volgde zij gedurende 6 jaar 30 jongens en meisjes in de leeftijd tussen 4 en 18 jaar en fotografeerde zij hen tijdens hun ontwikkeling. De foto's tonen hun natuurlijke proces van veranderen voor en tijdens de puberteit.
De foto's zijn haarscherp. Ontdaan van alle franjes in sobere decors (thuis of in hun natuurlijke biotoop) met hier een daar een enkel (speel)attribuut, blikken de personen je indringend aan. Zij hebben niets te verbergen en winden er geen doekjes om. Zij zijn wie zij zijn.
Je verwondert je als kijker over zoveel lef en tegelijkertijd over zoveel gevoeligheid. Tegelijkertijd vraag je je voortdurend af wie jongen is en wie meisje. En daar voel je je dan vaak betrapt op je eigen vooroordelen.
De opbouw van het boek versterkt dit nog: na een kort voorwoord van de fotografe, zie je tot op pagina 215 enkel foto's. Telkens 1 grote foto per pagina, zonder vermelding van naam en leeftijd. Die info vind je achteraan (naam, leeftijd en jaartal foto).
Het boek wordt nog indringender door de teksten van Marijke Libert achteraan na de vele foto's. Zij praatte met 11 gefotografeerde kinderen en samen bekeken en evalueerden zij de foto's van de afgelopen 5 jaar. De kinderen en jongeren praten openhartig over hun veranderingen en hun persoonlijke ontwikkelingen en over hun specifieke plek in de wereld temidden de heersende opvattingen.
Zij geeft hun woorden weer in heldere teksten, waarmee je als het ware de stemmen van de geïnterviewden hoort. Je voelt je als lezer vaak een indringer in privéverhalen, alsof je zelf met hen praat.

Kortom, een fascinerend fotoboek met verhelderende teksten dat je beklijft als een pretentieloos en eerlijk werk en dat je aanspreekt op je eigen (voor)oordelen omtrent de genderidentiteit.

 

Eric Vanthillo                                                                                               
december 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 januari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010