· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Vlucht voor het vuur

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ton Van Reen

 Aantal blz.

 175

 Illustrator:

 (omslag) Suzanne Hertogs

 ISBN:

 9789044513295

 Uitgever:

 De Geus

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 Middeleeuwen, heksenvervolging, vluchten

 Prijs: €

 15,00

 

 

1582. Hilde gruwelt van het onrecht dat de mensen zigeuners aandoen. Ze kan ook niet blijven kijken als een zwakzinnige vrouw als heks op de brandstapel belandt. Maar zelf is ze ook niet veilig. Plots wordt haar moeder, die veel van kruiden kent en mensen daarmee helpt, voor heks aanzien. Het gaat van kwaad naar erger en als op een dag hun huis in brand wordt gestoken, moet de familie van Hilde hals over kop vluchten. Haar rustige leventje is helemaal overhoop gehaald. Nu is ze een vluchteling en nergens meer veilig. Hoe moet het nu verder?

Dit is de derde druk van dit reeds vroeger uitgegeven verhaal.
Toch kan het verhaal niet helemaal overtuigen. De manier waarop Hildes moeder als heks wordt aangeduid was wel erg simpel. Het was voldoende dat iemand maar één opmerking over je maakte – om welke reden dan ook – en je belandde binnen de kortste keren op de brandstapel.  Op deze manier kon iedereen zomaar als heks worden aanzien en dan was niemand meer veilig.
Ook heb je als lezer al heel snel door wat er met Hilde en haar familie zal gebeuren, hoewel ze het eerst geen van allen willen geloven. Pas als de pastoor hen eveneens beschuldigt, begint het hen te dagen, maar dan is het al bijna te laat.
De familie van Hilde lijkt ook de enige in het hele dorp die zo ‘modern’ denkt. Blijkbaar zijn zij de enigen die niet geloven dat zigeuners ongeluk brengen of die inzien dat een zwakzinnig vrouwtje onmogelijk een heks kan zijn. Over hun eigen situatie denken ze in het begin helemaal niet na. Pas na hun vlucht maken ze zich zorgen voor de toekomst. En een ongeluk komt blijkbaar nooit alleen want als ze op een nacht dieven op heterdaad betrappen, worden ze later zelf van die diefstal beschuldigd.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Hilde. Zij wordt beschreven als een onschuldig, bijna wereldvreemd meisje dat zich dan ook de ogen uit het hoofd huilt als alles misloopt. Gelukkig voor haar kent het verhaal een heel wensvervullend einde. Het beeld dat de lezer over deze tijd krijgt, is dat niemand veilig is, dat je zomaar kan aangeklaagd worden zonder ernstige reden en als opgejaagd wild wordt achtervolgd. Alleen als je over voldoende geld en macht beschikt, heb je een rustiger bestaan.

 

Pol Van Damme
november 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 december, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009