· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 The first Klaas book – Facing Realities
 met DVD

 Reeks:

 

 Auteur:

 Pieter van Oudheusden

 Aantal blz.

 224

 Illustrator:

 Klaas Verplancke

 ISBN:

 9789077549537

 Uitgever:

 Oogachtend

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 volwassenen

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 Klaas Verplancke, illustraties, overzicht

 Prijs: €

 49,00

 

 

“Iedereen kan een stoel tekenen, maar een illustrator tekent wat de stoel denkt en voelt.”
Geen beter citaat dan dit karakteriseert de werkwijze van Klaas Verplancke. Het opent dan ook dit ontzagwekkende overzichtsboek van zijn illustraties dat verscheen naar aanleiding van zijn 20-jarige loopbaan als illustrator (en schrijver).
Naar eigen zeggen gebruikte hij 196 tubes verf, 478 potloden en 2912 m² papier om dit boek te maken en spendeerde hij er 45 jaren aan...
Het resultaat mag er zijn!

Je voelt de stevige hand van Klaas in de samenstelling en de vormgeving. Zijn prenten zijn niet chronologisch, maar 'random' verzameld in speelse, prikkelende thema's: Gewichtig licht, Tussen hemel en aarde, Narrenkap en zottenklap, Onbezonnen zinnen, Meerminnen en meermannen, De tijd die wachten heet, en veel meer.
Het zet je telkens aan het denken en je verwondert je voortdurend over de schoonheid en de kracht waarmee hij dromen en filosofische gedachten in eenvoudige prenten weet te vatten.
De prenten uit zijn eerste tien jaren komen niet aan bod. Dat was volgens Klaas zelf een aanloopperiode. Maar uit de laatste tien jaren is het een blij weerzien en tevens een ontdekking van nooit gezien werk. Te meer omdat de prenten nu los staan van de originele verhalen of van de tekst. Zij schitteren op zichzelf als kunstwerken.
Jot, Reus, Nopjes, Reinaart de Vos, Tijl Uilenspiegel, Vanwege de liefde, Confidenties aan een ezelsoor, Heksje Paddenwratje, Wat de ezel zag, Woorden wekken en nog veel meer werken, ze komen allemaal aan bod.
Enkele keren word je ook verrast door transparante tussenpagina's in kalk, die je een speelse inkijk geven in zijn werkwijze.
Tussen al dat werk door schetst Pieter van Oudheusden een genuanceerd portret van Klaas. Hij becommentarieert en situeert en laat hem zelf vaak aan het woord. Dit in korte, verhelderende teksten in het Nederlands, het Engels en het Frans.
Netjes achteraan vind je dan ook nog chronologisch een volledige bibliografie en de credits bij alle illustraties met de titels van het boek, uitgever, jaartal en werkwijze.
En alsof dat alles nog niet genoeg zou zijn, zit er achteraan een toemaatje: een dvd met daarop een 20 minuten durende documentaire waarin je Klaas bezig ziet en hoort in zijn atelier en in de bibliotheek. Alsof je zelf op bezoek bent bij hem. Heerlijk toch!
De lezer/kijker wordt hier als het ware verwend.
Een stevige aanrader dus en een garantie voor uren kijk-, zoek- en leesplezier voor groot en oud.

 

Eric Vanthillo                                                                                               
december 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 december, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009