· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Picasso en Guernica
 Een meesterwerk en zijn maker

 Reeks:

 

 Auteur:

 Alain Serres (tekst en vormgeving)

 Aantal blz.

 56

 Illustrator:

 Picasso

 ISBN:

 9789055448142

 Uitgever:

 Ludion

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Frans: Pauline Michgelsen

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 Et Picasso peint Guernica

 AVI:

 

 Thema’s:

 kunst, Picasso, Guernica, oorlog, vrede

 Prijs: €

 19,90

 

 

Serres dwingt met dit grootse boek respect af. Groots in de letterlijke zin (27x35cm) maar nog meer in de figuurlijke zin. Niet alleen voor Picasso en zijn centrale werk hierin, de Guernica, maar tevens voor alle geëngageerde kunstenaars en iedereen die ijvert voor vrede en verdraagzaamheid. Tegelijkertijd is het een ode aan de fantasie en de kracht van de verbeelding.

De doordachte opbouw maakt van dit boek een 'meesterwerk' op zich.
Het begint bij het jonge leven van Picasso: hoe hij onder begeleiding van zijn vader tekent en schildert en later, vanaf zijn dertiende, zelfstandig werkt en gaandeweg een eigen stijl ontwikkelt. “Binnen enkele jaren leert hij aan zijn penselen wat vrijheid is”.
Dit eerste deel spat van kleur en bruist van leven.
Maar dan (in 1936) slaat in Spanje de burgeroorlog toe onder leiding van generaal Franco. Hier verandert de lay-out van het boek in imposant zwart-wit en grijs.
Op 26 april 1937 om 16.30u wordt de hemel boven Guernica, een stadje in Spaans Baskenland, donker. Bombardementen verwoesten de ganse stad en doden vele mensen. Picasso, die op dat moment reeds lang in Parijs woont, is ontzet en vanuit zijn machteloosheid wil hij zijn woede en verdriet verwerken in een schilderij. “Hij wil een werk maken dat sterker is dan de kracht van 50 ton bommen en dat altijd zal voortleven in de ogen van de mensen, zelfs als die al gesloten zijn”.
Zo ontstaat zijn 'Guernica', op een doek van maar liefst 7 meter lang.
In dit deel zie je het ontstaan ervan, de vele schetsen, foto's van Picasso aan het werk in zijn atelier en worden de vele details in het schilderij ontrafeld. Met als hoogtepunt het werk zelf op een grote uitklapbare prent van 4 pagina's breed.
Je ziet en leest hoe Picasso probeert, twijfelt, weggooit en steeds weer opnieuw begint.
Hierna, in het derde deel, verschijnt er weer kleur in het boek. “Picasso laat de kleuren van het leven zingen om zijn protest tegen de gruwelijkheid uit te schreeuwen”. Stilaan sluipen optimisme en hoop weer in zijn werk en schildert hij tal van vredesduiven.
Het boek besluit met Picasso tussen zijn tekenende kinderen: “Iets scheppen met enkel potlood en papier om soms een groot schepper te worden”. Een en al hoop en motivering om kinderen aan de slag te laten gaan.

De lay-out en de afdrukken van zowel schilderwerken als foto's zijn hoogstaand en de tekst ertussendoor is verhelderend en vlot. Serres woorden komen tegemoet aan kinderen, zonder afbreuk te doen aan diepgang.
Ook mooi hoe hij het leven en werk van Picasso schetst en situeert in de tijd en aantoont hoe zijn engagement nog steeds doorleeft in de straten en het leven van de mensen.
Een pracht van een kijkboek dat de essentie van kunst blootlegt. Een aanrader!

 

Eric Vanthillo                                                                                                                       
december 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 december, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009