· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Mijn eerste stappen in de kunst

 Reeks:

 

 Auteur:

 Béatrice Fontanel (tekst en beeldkeuze)

 Aantal blz.

 120

 Illustrator:

 diversen

 ISBN:

 9789055449347

 Uitgever:

 Ludion

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Frans: Pauline Michgelsen

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Ma première histoire de l'ART

 AVI:

 

 Thema’s:

 kunstgeschiedenis, kunstbeleving

 Prijs: €

 27,90

 

 

Béatrice Fontanel maakt het zichzelf niet gemakkelijk om de ganse kunstgeschiedenis van de oermens tot nu uit de doeken te doen, en dat dan ook nog eens begrijpelijk voor kinderen. Maar ze doet dat gepassioneerd en met veel liefde voor de kunsten, en zij vond bij uitgeverij Ludion het beste 'onderdak' om dit opzet in alle schoonheid te volbrengen.
De vormgeving is verzorgd en uitgekiend. De gehele lay-out straalt een heerlijke rust uit die je uitnodigt om te kijken en te bestuderen.
Haar korte teksten, die eenvoudig en verhelderend zijn, houden je hierbij aan de hand.

Zij schetst hoe de vele stijlen en stromingen evolueren en in elkaar overgaan en hoe de wereld en de geschiedenis daarop al dan niet invloed hebben.
Zoals de Egyptenaren die met hun kunst het eeuwige leven nastreefden, hoe door de opkomst van het christendom de kunst eerst diende als 'verhalenverteller' of als een soort stripverhaal avant la lettre, hoe de uitvinding van de boekdrukkunst een hele revolutie teweeg bracht in de kunst, hoe de industriële revolutie het naturalisme teweeg bracht, hoe de impressionisten naar buiten konden om te schilderen dank zij de uitvinding van de verftubes, hoe kunstenaars na de verschrikkingen van de 1ste wereldoorlog alles wilden veranderen en zo de abstracte kunst zijn intrede deed, hoe de ontdekking van het onderbewuste door Freud het surrealisme in beweging bracht, en nog veel meer.
Zij besluit met de vergelijking van eender welk hedendaags werk (hoe simpel of onhandig het ook mag lijken) met de eerste mens die met steengruis een beest kerfde in de rotswand: “Het is nog steeds datzelfde moment”. En zo is de cirkel rond.
Zij vertelt over en verheldert kunstenaars, stijlen en periodes en verduidelijkt hoe kunstenaars niet altijd begrepen en zelfs veracht werden in hun tijd. Zij legt verbanden en verklaart op kindermaat.
Zij doorspekt haar informatieve teksten met pittige anekdotes uit het leven van de kunstenaars. Dit alles veraangenaamt het lezen.
De teksten zijn fragmentarisch en Fontanel snelt in een heus tempo doorheen de kunstgeschiedenis, en tegelijkertijd kent iedereen nog wel een aantal werken of kunstenaars die niet aan bod komen, maar de aangeboden selectie is zeer uitgebreid als eerste kennismaking en werkt stimulerend om zelfstandig verder te gaan grasduinen in andere werken.
De veelheid aan informatie en kunstwerken maakt dat je dit boek niet uit'leest' van begin tot einde, maar je keert er telkens naar terug om specifieke informatie te gaan zoeken of gewoon om er lekker in te verdwalen.
Om het helemaal af te maken loopt onderaan over het ganse boek een heldere tijdslijn om daarbij 'het noorden niet te verliezen'.

Kortom, een hele turf om uren in te verpozen en een gedegen opstap naar verdere verdieping in de ganse kunstgeschiedenis. Daarom een aanrader!

 

Eric Vanthillo
december 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 december, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009