· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Blijf van me af!

 Reeks:

 

 Auteur:

 Mohamed Sahli

 Aantal blz.

 78

 Illustrator:

 (omslag) Steef Liefting

 ISBN:

 9789049923624

 Uitgever:

 Pimento

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 homoseksualiteit, moslim, pubers, school

 Prijs: €

 10

 

 

'Wat is er met jou aan de hand?'
Die vraag had de dertienjarige Ali liever nooit gehoord van zijn moeder, als hij bebloed thuiskomt van de schoolreis. Maar zij dringt aan en na wat aarzelen vertelt hij het ganse relaas.
Hoe hij met zijn vrienden ontsnapte aan het Kröller-Müller Museum en een dolle dag  beleefde in het Museumpark.
Zij daagden elkaar voortdurend uit en hielden zich stoer, maar toen het woord 'homo' viel, ging Ali door het lint. Want hij wilde niet dat zijn vrienden zouden ontdekken dat hij gevoelens heeft voor jongens. Als bewijs van het tegendeel zou hij Fatima zoenen. Maar dat was buiten haar broer gerekend...

Sahli boort een groot taboe aan (homoseksualiteit onder Islamitische jongeren) en verwerkt het in een gemakkelijk leesbaar verhaal dat netjes de chronologie volgt van een dagje uit met de school.
De personages zijn herkenbaar stoer en je voelt als lezer mee met Ali en zijn vele twijfels. De humor houdt het geheel luchtig.
Toch mis je enige genuanceerde diepgang in de verschillende karakters, en de afhandeling van het verhaal, ook de manier waarop Ali's moeder zijn geaardheid aanvaard, lijkt mij iets te vlot.
Soms ligt de boodschap er te dik bovenop, zoals in de uitspraken van de leraars. Wat tevens de nuancering in de weg staat.
Kortom, geen hoogvlieger, maar een moedig verhaal dat zeker stof geeft tot discussie rond verdraagzaamheid en begrip voor andersdenkenden en -voelenden.

 

Eric Vanthillo
december 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 december, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009