· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het lege ei

 Reeks:

 

 Auteur:

 Hedwig Van De Velde

 Aantal blz.

 194

 Illustrator:

 (omslag) Wannes Van Giel

 ISBN:

 9789059083226

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 Italië, 15de eeuw, architectuur, rivaliteit

 Prijs: €

 15,95

 

 

Firenze, vijftiende eeuw. De jonge Filippo Brunelleschi wordt opgeleid tot goudsmid, maar blijkt gepassioneerd door architectuur. Hij wil de koepel bouwen op de dom van Firenze. Zijn idee is revolutionair en druist in tegen de gangbare bouwtechnieken. Hij krijgt dan ook heel wat tegenkanting en er zijn zelfs pogingen tot sabotage. Zijn rivalen Giovanni da Prato en Lorenzo Ghilberti willen ook de eer van de bouw opstrijken. Er ontketent zich een bitsige strijd.

Dit boek is geen biografie, maar een verhaal over hoe het zou kunnen geweest zijn. Het verhaal gaat dan wel voor een groot deel over architectuur, het is nergens saai of langdradig. De auteur weet de lezer te boeien met dit grootse plan van Filippo. Het zijn vooral de tegenkantingen en intriges van zijn rivalen en hoe Filippo zich telkens weer moet verantwoorden die voor een boeiend verhaal zorgen. De lezer krijgt ook een goed tijdsbeeld van het leven in Italië tijdens deze periode.
De personages zijn levensecht beschreven en de gebeurtenissen en dialogen komen realistisch over.
Door achteraan wat historische informatie en schetsen te plaatsen, worden een aantal elementen gekaderd in de geschiedenis. Een korte verklarende woordenlijst over enkele specifieke termen zou het verhaal nog meer ten goede komen.
Een boeiend historisch verhaal dat zeker aanspreekt.

 

Pol Van Damme
november 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:21 november, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009