· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Pest

 Reeks:

 

 Auteur:

 Henk van Kerkwijk

 Aantal blz.

 287

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789025110819

 Uitgever:

 Holland

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 pest, bijgeloof, zoektocht, middeleeuwen

 Prijs: €

 14,95

 

 

Italië, 1374. In het havenstadje waar Alessandro woont breekt de pest uit. Ook de ouders van Alessandro sterven. In hun paniek zoeken de mensen een zondebok en dat wordt Alessandro. Hij werd geadopteerd door zijn ouders toen hij alleen in een dorpje overbleef waar de pest was langsgetrokken en hij heeft daardoor een litteken op zijn buik dat de bijgelovige mensen afdoen als een teken van de duivel. Alessandro gaat op zoek naar een bewijs dat hij onschuldig is. Hij doet dat samen met zijn vrienden Pietro, de heraut Chester en Klaas, die ratjes houdt. Alessandro wordt achtervolgd door zijn vijanden maar ook door de pest die overal opduikt op de plaatsen waar hij langskomt. Is dit toeval?

Dit is geen opgewekt verhaal, dat was de pest natuurlijk ook niet. Maar het verhaal straalt een zekere onmacht of gelatenheid uit: het is nu eenmaal zo. Je hebt ook de indruk dat de personages weinig vooruitzicht hebben op een betere toekomst. Het blijft allemaal even somber. Bijgeloof daarentegen houdt de mensen heel erg bezig en beheerst hun gedragingen.
Alessandro, het hoofdpersonage, reageert eerder onbewogen op de gebeurtenissen. Na de dood van zijn ouders is hij wel radeloos, maar al gauw moet dat gevoel wijken omdat hij op de vlucht moet voor zijn achtervolgers. Dat gevoel blijft het hele verhaal verder aanwezig. Hij kan zijn gevoelens niet verwerken omdat er steeds andere bedreigingen op hem afkomen.
Het is niet duidelijk hoe oud Alessandro eigenlijk is. Enerzijds krijg je een beeld van een tienjarige jongen die door enkele volwassenen wordt bijgestaan; maar als hij het over zijn gevoelens voor Lucia heeft en zijn gevoelens na haar sterven, lijkt hij meer op een jongeman die bijna volwassen is. Daarin zit een tegenstrijdigheid die de lezer in verwarring brengt.  Het is ook niet duidelijk waarom een oneerlijke visverkoper plots een leidende figuur wordt waarnaar de gewone mensen opkijken en die hem zelfs blindelings volgen.
De bijgevoegde illustraties zijn al even somber en verwarrend als het verhaal; zijn ze bedoeld om de donkere sfeer nog te benadrukken of zijn ze kinderlijk?
Zijn hele tocht vanuit Italië naar Avignon in Frankrijk lijkt eerder vlot te verlopen, zonder noemenswaardige moeilijkheden van vermoeidheid, onderdak, voedsel of natuurlijke hindernissen. Wel breekt in elke plaats waar ze komen de pest uit en moeten ze altijd verder. Zijn uiteindelijke doel is om een bewijs te krijgen dat hij onschuldig is aan het uitbreken van de pest. Maar gezien de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, zal een perkament met een schriftelijke verklaring weinig indruk maken op eventuele vijanden die mogelijk niet kunnen lezen.
De lezer uit de 21ste eeuw weet waarschijnlijk wel waardoor de pest verspreid werd en kan dus al voorspellen wat er zal gebeuren als Alessandro met zijn vrienden in een dorp aankomt.
Een somber boek dat wel een beeld geeft van de tijdsgeest uit de middeleeuwen, maar verwarrend en weinig overtuigend overkomt.

 

Pol Van Damme
oktober 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:29 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009