· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De bewakers van Astragan

 Reeks:

 Dir-Yak reeks

 Auteur:

 Luc Embrechts

 Aantal blz.

 181

 Illustrator:

 (omslag)  Rayman

 ISBN:

 9789059325623

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 +12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 avontuur, macht, verliefdheid, andere wereld

 Prijs: €

 15,50

 

 

Op een nacht verdwijnt Kirina, de beste vriendin van Celesti uit Erenia. Ondanks zoektochten wordt ze niet gevonden. Celesti gaat tegen de wil van de koningin in toch nog op zoek. Haar vriend Bart gaat mee. Ze komen in een uiterst gevaarlijke situatie terecht. Niet alleen de koude speelt hen parten maar ook een aantal ongekende vijanden staan hen naar het leven. Zullen ze uit de handen van hun vijanden kunnen blijven?

Dit is alweer het zevende verhaal over de belevenissen van Bart, Bolle en Caroline in de wereld van Dir-Yak. En ook nu weer bedreigt de machtshonger van een individu het voortbestaan van deze wereld. En ook nu weer komen Bart en zijn vrienden voor een hele reeks beproevingen en bedreigingen te staan die ze moeten zien te overwinnen.
Het verhaal leest erg vlot en de actie spat van de bladzijden. Toch lijkt het erop dat de auteur telkens meer en meer spectaculaire wezens en gebeurtenissen uit zijn schrijversmouw schudt om zijn verhaal te kunnen vullen. Sommige wezens lijken geënt op figuren uit Harry Potter of uit ‘Pirates of the Caribbean’.
Een alerte lezer zal hier en daar een ongerijmdheid tegenkomen. Ook klopt soms het woordgebruik niet helemaal. Zo ‘wandelt’ Bart enkele keren verder terwijl hij eigenlijk belaagd wordt en zich snel uit de voeten zou moeten maken. Het zeemzoeterig ‘geflirt’ tussen Bart en Celesti lijkt toch wat overdreven. Zelfs in de meest benarde situatie blijven ze elkaar ‘liefje’, e(n)geltje(?) of ‘liefste’ noemen en omhelzen ze elkaar smachtend en verkondigen ze hun eeuwige trouw aan elkaar. Verliefdheid is mooi maar als het overdreven wordt, wordt het flets en niet fris of oprecht.
Een avontuurlijk verhaal om het avontuur, voor enkele uren leesplezier.

 

Pol Van Damme
oktober 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:29 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009