· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Zwijgen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Roger Vanhoeck

 Aantal blz.

 174

 Illustrator:

 (omslag) Marie Hochhaus

 ISBN:

 9789059325043

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 misbruik, vluchten

 Prijs: €

 14,95

 

 

Op het eerste zicht is Elien een gewoon meisje. Maar zij heeft een verschrikkelijk geheim. Ze wil, ze kàn er niet over praten. Hoe langer hoe meer verstrikt ze in haar eigen leven, terwijl de relatie met haar vader haar verstikt. Ze moet er aan ontsnappen. Er is maar één uitweg…

Bij het begin van dit beklemmende verhaal over misbruik vinden we Elien terug in het station, vastbesloten weg te gaan. Telkens opnieuw komen er herinneringen bovendrijven die haar verwarren, angstig maken en haar doen twijfelen. Uiteindelijk vindt ze maar één oplossing, in een plotse opwelling; een oplossing die haar toevallig voor de voeten komt maar wel één met heel drastische gevolgen.
De auteur brengt het verhaal onverbloemd en hoewel de lezer een beeld heeft van een sterke Elien, weet ze geen weg met het misbruik dat haar wordt aangedaan.
Het verhaal wordt afwisselend vanuit Eliens standpunt en dat van haar vriend Koen verteld, telkens in de ik-vorm. Dat kan bij minder alerte lezers wel voor verwarring zorgen, hoewel het elke keer snel duidelijk is wie er aan het woord is.
Door deze uitwerking weet de lezer wat beide personages denken, voelen en doen; hoe ze op elk op hun eigen manier reageren op gebeurtenissen of op elkaar.
Dit verhaal is een opgefriste versie van ‘De donkere kamer’ uit 1998.
Een verhaal dat de lezer beslist bijblijft en doet nadenken over een naar buiten uit niet zichtbaar maar diep ingrijpend gebeuren bij een slachtoffer van misbruik.

 

Pol Van Damme
september 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:18 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009