· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Rosita

 Reeks:

 

 Auteur:

 Pimm van Hest

 Aantal blz.

 26

 Illustrator:

 Nunke Talsma

 ISBN:

 9789044810455

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 3

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 adoptie, anders zijn

 Prijs: €

 13,95

 

 

De vijfjarige Rosita ziet er anders uit dan haar ouders: zij is bruin en haar ouders niet. Tot nog toe heeft ze er zich weinig of geen vragen over gesteld en dat de mensen wel eens naar hen kijken is ze al gewend. Maar als haar hartsvriendin Marieke op een dag zegt dat Rosita niet uit de buik van haar mama komt stort haar wereld even in. Tijd voor mama en papa om haar adoptieverhaal uit de doeken te doen. Aandachtig volgt Rosita het verhaal van haar geboorteouders, het afstaan en de overdracht. Ze wordt er helemaal stil van, maar besluit al snel dat ze dus twee mama’s en papa’s heeft, en dat ze dus erg bijzonder is.

In de meeste prentenboeken over adoptie spelen dieren een hoofdrol: een lammetje dat door een kangoeroe wordt geadopteerd (De lamboeroe) of een konijntje dat door een koe en een paard wordt geadopteerd (Wiebeltje), om maar enkele voorbeelden te noemen. In dit boek gaat het dus om mensen, en dat maakt de identificatiemogelijkheid voor kinderen rechtstreeks en concreet. Maar Rosita is vijf, en krijgt dan pas voor het eerst te horen hoe de vork in de steel zit. Ik mag toch hopen dat adoptieouders in het echte leven niet wachten tot hun kind er zelf om vraagt, maar het verhaal gaandeweg opbouwen en aanvullen.
Het boek werd warm en sfeervol geïllustreerd en begint met een zeer expliciete voorstelling van de personages. Rosita heeft geen broers of zussen maar wel een hartsvriendin waarmee ze graag speelt. Wanneer ze zich verkleed in mama en voor Marieke verschijnt met een hele dikke buik flapt Marieke er uit dat zij nooit in haar mama’s buik heeft gezeten. Als Rosita die middag met een beteuterd gezichtje aan tafel verschijnt en vertelt wat haar dwars zit vragen haar ouders of ze klaar is voor een belangrijk en bijzonder verhaal. Ze vertellen met respect over haar geboorteouders, de reden van afstand en de overdracht. De meeste adoptieverhalen kennen helaas een andere invulling; een verhaal met meer vraagtekens en leegtes dan dit stereotiepe verhaal dat Rosita krijgt voorgeschoteld.
Het boek vormt een waardevolle aanvulling in het prentenboekenaanbod over dit thema en kan adoptieouders een aanzet geven om hun kind hun verhaal te vertellen.

 

Inge Umans
oktober 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:18 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009