· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Davidster

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jennifer Roy

 Aantal blz.

 248

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789053419939

 Uitgever:

 de Vries-Brouwers

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Margot van Hummel

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Yellow Star

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Wereldoorlog II, holocaust, familie, Joden

 Prijs: €

 15,90

 

 

In 1939 vallen de Duitsers binnen in de Poolse stad Lodz. Ze brengen alle Joden samen in een getto en laten hen hard werken. Regelmatig worden mensen weggevoerd, zogezegd om elders te gaan werken. Maar niemand weet wat er echt gebeurt.

Syvia is bijna 5 jaar als ze met haar zus en ouders naar het getto moet verhuizen. Haar zus van 12 jaar doet alsof ze ouder is en mag werken in de wapenfabriek. Syvia brengt veel tijd thuis door. Wanneer op een dag aangekondigd wordt dat alle kinderen weg moeten, wordt Syvia door haar vader elke nacht verstopt. Na een poosje wordt er niet meer gezocht naar kinderen, maar dan mag Syvia het huis niet meer uit. Ze moet zich altijd verstoppen. Uiteindelijk worden ze allemaal uit hun huizen verjaagd en opgedeeld in twee groepen: de ene groep mag blijven, de andere groep moet met de treinen mee. Syvia’s vader slaagt erin zijn familie uit de treinen te houden en smokkelt Syvia naar een kelder. Samen met andere Joden verzamelt hij  kinderen en brengt hen onder in de kelder. Opnieuw breekt een spannende periode aan. Dan onderscheppen de Joden het bericht dat ze allemaal gaan neergeschoten worden. Ze ontsnappen uit hun woningen en verstoppen zich in het getto. Tot er plots bombardementen plaatsvinden. De Duitsers vluchten en de Joden proberen een veilige plek te bereiken: een plein in het midden van het getto. Eindelijk is het voorbij: de Russen bevrijden hen en zorgen ervoor dat ze terug een nieuw leven kunnen beginnen.

Dit is een aangrijpend en meeslepend verhaal. Deze waargebeurde feiten worden verteld door de kleine Syvia, waardoor een schijnbaar eenvoudige taal gebruikt wordt. De  stijl past onwaarschijnlijk goed bij de gruwelijkheden die Syvia moet doorstaan. In haar kinderlijke onschuld beseft ze niet altijd hoe erg het met hun leefomstandigheden gesteld is. Anderzijds begrijpt ze meer dan de volwassenen vermoeden. En wat zij niet begrijpt, begrijpt de lezer soms wel omdat die de geschiedenis kent, met zijn dramatische afloop. De personages werden sterk uitgewerkt, zodat je je heel betrokken voelt bij al wat ze meemaken. Toch wordt dit trieste verhaal nergens melodramatisch. Bij al die ellende kan Syvia toch nog kleine momenten van geluk vinden.
Dit is een haast poëtische beschrijving van een donker moment uit de geschiedenis, een sterk verhaal dat nog lang nazindert. Spanning voel je voortdurend, en die spanning wordt nog versterkt als je beseft dat het allemaal echt gebeurd is. Geregeld krijg je een historische tussentekst, die je kort een situatieschets geeft. Ook achterin het boek staat een historische tijdlijn waarin de belangrijkste gebeurtenissen uit Wereldoorlog II chronologisch opgesomd worden.
Dit is een sterke aanrader: mooi, poëtisch en onvergetelijk!

 

Mik Ghys
oktober 2009 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:18 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009