· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Whisper

 Reeks:

 

 Auteur:

 Isabel Abedi

 Aantal blz.

 268

 Illustrator:

 (omslag) Marieke Oele

 ISBN:

 9789047502029

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Duits: Esther Ottens

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Whisper

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Geesten, dorpsgemeenschap, geheim, liefde,
 moord

 Prijs: €

 15,95

 

 

Noa gaat met haar moeder en een huisvriend naar een afgelegen landhuis om er hun vakantie door te brengen. Noa maakt kennis met enkele andere jongeren en op een avond gaan ze ‘glaasje draaien’. Tot hun verbazing geeft een geest antwoord! Samen met David, een jongen die haar hart sneller doet kloppen, gaat ze op onderzoek uit en ontdekt ze dat er 30 jaar geleden een meisje is verdwenen, zonder dat dit ooit opgehelderd werd. Maar de dorpsbewoners reageren stug en afwerend alsof ze er niet meer aan willen herinnerd worden. De zoektocht naar dit mysterie is echter niet ongevaarlijk…

De auteur van deze jeugdthriller brengt de lezer naar een afgelegen en erg gesloten gemeenschap. Noa en haar vriend David gooien er een steen in een kikkerpoel. Ze woelen een geheim boven waarover de dorpelingen niets kwijt willen. Het potje moet koste wat kost gedekt blijven. In haar naďviteit en nieuwsgierigheid brengt Noa dingen op gang waarvan de gevolgen nefast kunnen zijn voor een aantal dorpsbewoners, en dus lopen Noa en haar moeder gevaar, al beseffen ze dat niet.
Net als in een goeie ouderwetse filmthriller speelt het verhaal zich op een afgelegen plaats af, krijgen de jongeren contact met een ‘geest’ en wordt er een onbehaaglijke sfeer gecreëerd waardoor de lezer heel benieuwd is naar de afloop. Die wordt natuurlijk, net als in een goede film, bewaard tot het einde in een spannende finale waarna alles terug in zijn plooi valt.
Luchtige, ontspannende lectuur die toch aandacht heeft voor erg gedetailleerde beschrijvingen en uiterst kleine details die nadien cruciaal blijken te zijn om het geheim te kunnen ontraadselen. De verhaallijnen vloeien moeiteloos in elkaar over en het verhaal komt heel geloofwaardig over.
Uitstekende vakantielectuur en niet alleen voor jongeren.

 

Pol Van Damme
april 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009