· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Werkboek Egyptologie: Schatten van
 Egypte

 Reeks:

 Ologie-reeks

 Auteur:

 

 Aantal blz.

 78

 Illustrator:

 Ian Andrew, Nick Harris, Helen Ward

 ISBN:

 9789047507482

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels: Piet de Bakker

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Wonders of Egypt. A course in Egyptology

 AVI:

 

 Thema’s:

 Het Oude Egypte

 Prijs: €

 12,50

 

 

Dit kleine boekje voert de lezer mee naar het Oude Egypte aan de hand van een reisverslag van een ondernemende mevrouw die in 1926 een tocht maakt doorheen Egypte. In een soort dagboek, met teksten en ‘ingekleefde’ illustraties, tekeningen en bijgevoegde foto’s geeft de auteur informatie over het leven in het Oude Egypte, de farao’s, de piramides, de goden, het leven na de dood, enz. Er zijn een aantal opdrachten voorzien voor aandachtige lezers. Achteraan is een chronologisch overzicht bijgevoegd en een korte geschiedenis van de Egyptologie (tot 1926 uiteraard). Als extra zitten er een aantal bladen met zelfklevers in voor de lezer.

Anders dan de andere ‘Werkboeken’ uit de ‘Ologie’-reeks lijkt dit boekje eerder op zijn grote broer: Egyptologie. Er staat heel wat lectuur en informatie in en slechts hier en daar krijgt de lezer zelf een opdracht. Die opdracht staat telkens in een blauwe kader en zet de jonge lezer aan zelf op zoek te gaan naar meer informatie over dit onderwerp, of hij moet antwoorden op een vraag om te zien of hij aandachtig heeft gelezen. In zekere zin is dit dan ook meer een ‘leerboek’ dan dat het de lezer/kijker op een informele manier kennis laat maken met het fenomeen ‘Oude Egypte’.
Door het gebruik van een ‘oude’ schrijfmachineletter, bruine bladzijden, tekeningen, schetsen en ‘oude foto’s’ oogt het dagboek van deze mevrouw oud.
Dit is dus eerder een informatief boek over de egyptologie met de inzichten die men zo’n tachtig jaar geleden had. Het Oude Egypte verandert uiteraard niet, maar door de moderne Egyptologen is er nu, in de 21ste eeuw, veel recentere informatie beschikbaar. In dat opzicht is dit boekje eerder ‘gedateerd’. Het bijvoegen van enkele bladzijden met zelfklevers kan hier niet veel aan veranderen. Zij kunnen wel nuttig zijn bij een schoolopdracht over het Oude Egypte.
Maar het blijft natuurlijk ook een mooi verzorgd kijk- en leesboek met veel informatie.

 

Pol Van Damme
september 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009