· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Manhatan

 Reeks:

 

 Auteur:

 Rob Ruggenberg

 Aantal blz.

 285

 Illustrator:

 (omslag)  Martijn van der Linden

 ISBN:

 9789045107646

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Nieuwe Wereld, overleven

 Prijs: €

 14,95

 

 

1642. Terwijl Peye en zijn moeder verhongeren in Amsterdam, verneemt Peye dat zijn vader in Nieuw-Amsterdam zou zijn. Nadat hij valselijk beschuldigd wordt, vlucht Peye op het schip dat hem daarheen brengt, alleen weet Peye niet dat dit in Amerika is. Peye weet Amerika levend te bereiken. Hij ontmoet er een indiaans meisje en een ontsnapte jonge negerslaaf. Met hun hulp wil hij op zoek naar zijn vader, maar dat ligt niet zo eenvoudig.

Deze auteur heeft al meerdere aangrijpende historische verhalen geschreven waarin jongeren de hoofdrol krijgen. De meeste volwassenen komen niet altijd in een goed daglicht te staan terwijl de jongeren in hun onwetendheid, eerlijkheid en geloof in de goedheid van anderen zich meer dan eens in nesten werken. De auteur informeert zich uitgebreid om het historische gegeven zo getrouw mogelijk te benaderen. Ook voert hij werkelijk bestaande personen op in zijn verhalen. In een verantwoording legt hij uit wat echt is en wat er verzonnen is.
Ook in ‘Manhatan’ is dit het geval. De jonge wat naïeve Peye komt eerder ongewild in Amerika terecht waar hij al meteen moet zien te overleven. Zijn ontmoeting met de twee andere ‘uitgestoten’ jongeren zorgt voor een hechte band onderling. De jongeren worden heel realistisch beschreven en de gebeurtenissen komen geloofwaardig over. Het verhaal is spannend en soms zelfs hard (voor jongeren uit de 21ste eeuw). Er zijn geen plotse of vreemde plotwendingen of erg toevallige ontmoetingen tussen personages. Het verhaal eindigt zowel dramatisch als hoopvol en laat open wat er verder met de jongeren zal gebeuren.
Het verhaal wordt beschreven door een alwetend auteur telkens vanuit het standpunt van één van de drie jongeren, waardoor de lezer een erg goed beeld krijgt van hun doen en laten, wat ze denken en voelen en hun onderlinge relatie. Die onderlinge relatie evolueert gedurende het verhaal van een heel wantrouwige houding naar een blindelings vertrouwen voor elkaar en onvoorwaardelijke steun en hulp.
Ook deze keer weer een bijzonder sterk verhaal dat de lezer een beeld geeft van een zich nog vestigende maatschappij in de jonge Nieuwe Wereld.
Een aanrader!

 

Pol Van Damme
september 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009