· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Kees & Ko detectivebureau: Dubbeldik

 Reeks:

 

 Auteur:

 Harmen van Straaten

 Aantal blz.

 319

 Illustrator:

 Harmen van Straaten

 ISBN:

 9789049923709

 Uitgever:

 Pimento

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 vriendschap, detective, humor

 Prijs: €

 15,00

 

 

Deze bundel bevat de eerste twee avonturen van Kees en zijn detectivebureau.

 

In het eerste verhaal willen de ouders van Kees en zijn zus een rustige vakantie en huren een boerderijtje in eigen land. De kinderen zijn vreselijk teleurgesteld maar eenmaal daar aangekomen vindt zus al snel een vriendje dus klaagt ze niet meer. Kees en zijn hond Ko hebben het iets moeilijker om zich aan te passen. Ze vinden dat er allerlei rare dingen gebeuren en gaan op onderzoek. Twee kinderen uit de buurt, Bas en Teuntje, observeren die rare vakantiegangers en hebben zo hun eigen ideeën over die stadslui. Ondertussen krijgt de familie elke dag nieuw bezoek. Het blijkt dat Kees’ moeder iedereen die ze kent uitgenodigd heeft om eens langs te komen, tot ergernis van haar man. Kees, Bas en Teuntje starten samen een detectivebureau zodat ze alle geheimzinnige gebeurtenissen beter kunnen onderzoeken. En dat is maar goed ook want zo kunnen ze een drugsbende helpen oppakken.

 

In het tweede verhaal kopen de ouders van Kees en zijn zus na die geslaagde vakantie het boerderijtje waar ze logeerden. Kees en zijn zus kunnen niet geloven dat hun ouders deze stap zetten. Ze verhuizen tegen hun zin, ook al kennen ze al wat mensen in het dorp. Kees zoekt zijn vrienden weer op en hun detectivebureau kan weer aan het werk want er blijken in de omgeving veel scooters gestolen te worden. Ook enkele figuren uit hun vorige avontuur duiken weer op. Om de scooterbende op te rollen moeten ze zelf scooters stelen, wat hen de nodige problemen bezorgt. En ook deze keer krijgt de familie bezoek dat in de tuin komt logeren. Maar alles raakt opgelost, zelfs hond Ko levert zijn bijdrage.

Deze spannende detectiveverhalen zouden veel van hun kracht verliezen als de drie kinderen gewoon wat op onderzoek zouden gaan en de slechteriken laten oppakken. Kees beschrijft alles vanuit zijn standpunt: hij hoort niet op het platteland en probeert zich aan te passen aan hun ‘leefwereld’. Hij voelt zich ‘slimmer’ en ‘sneller’ dan die plattelandskinderen, maar kan niet ontkennen dat hij zich amuseert. Zijn familiesituatie zorgt voortdurend voor hilarische toestanden: hij blijft overtuigd dat zijn ouders slechts een bevlieging hebben, dat hij ze zo ver krijgt dat ze terug naar de stad verhuizen, hij wordt beschuldigd van misdrijven die hij niet gepleegd heeft, heeft last met zijn zus, krijgt dansles van een overijverige tante en bekijkt al de bezoekers met een kritische, humoristische blik.. Deze laconieke vertelstijl doet je met plezier de belevenissen van Kees en zijn vrienden lezen. Dit zijn vlot geschreven, hedendaagse verhalen met heel wat knipogen naar ‘verplicht jongerengedrag’. Een kleine sfeertekening begeleidt elk hoofdstuk.

 

Mik Ghys
september 2009 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009