· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De tovenaar van Oz

 Reeks:

 

 Auteur:

 L. Frank Baum

 Aantal blz.

 159

 Illustrator:

 Lisbeth Zwerger

 ISBN:

 9789051161038

 Uitgever:

 De Vier Windstreken

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Ernst van Altena

 Leeftijd:

 + 6 (voorlezen)

 Originele titel:

 The Wizard of Oz

 AVI:

 9

 Thema’s:

 sprookje, tovenarij, avontuur, goed en kwaad

 Prijs: €

 18,95

 

 

Het alom gekende verhaal van de kleine Dorothy en haar hondje Toto dateert reeds uit 1900 maar blijft telkens groot en klein bekoren. Zo ook met deze luxueuze uitgave (met linnen kaft) in een degelijke vertaling van Ernst van Altena en met sfeervolle illustraties van Lisbeth Zwerger.

Als een wervelstorm het huisje van Dorothy wegblaast, belandt zij met haar hondje Toto in Oz, het rijk van de grote tovenaar. Om terug thuis te geraken in Kansas bij tante Em en oom Henry heeft Dorothy zijn hulp nodig. De weg die geplaveid is met gele bakstenen leidt haar naar de smaragden stad waar de tovenaar woont.
De tocht over deze weg is vol gevaar, maar met de bescherming van de goede heks uit het Noorden en met haar vrienden de vogelverschrikker (die hersenen wil), de blikken houthakker (die een hart wil) en de leeuw (die moed wil) komt alles goed.
Zij overwinnen allerlei gevaren als diepe kloven en dodelijke papavers en nog veel meer en bereiken het schitterende paleis waar de grote tovenaar hen ontvangt. Maar in ruil voor ieders wens, moeten zij eerst de boze heks uit het Westen doden.
Als zij daarin geslaagd zijn, ontdekken zij de ware aard van de tovenaar en moeten zij eerst nog naar de goede heks uit het Zuiden die haar de weg zal wijzen naar huis.
En inderdaad, eind goed al goed, na deze vele avonturen belandt Dorothy weer thuis alsof er niets aan de hand is geweest.

Het uitgebreide verhaal is ideaal voor lange avonden (voor)leesplezier. Het zit boordevol cliffhangers die je reikhalzend doen uitkijken naar het vervolg. De vele avonturen en ontmoetingen met allerlei rare, fantasierijke wezens stapelen zich op en wikkelen zich vaak af alsof het niets was. Toverkracht is telkens het wondermiddel bij uitstek.
Jonge kinderen laten zich meevoeren in de vele avonturen, terwijl de ouderen zich tegoed doen aan de onderliggende laag van alomvattende vriendschap en doorzetting. Soms wat nadrukkelijk en moraliserend, maar 'de mantel der sprookjes' doet dit alles vervagen.
De illustraties maken het verhaal tot een modern sprookje. De zachtgekleurde prenten schitteren in compositie en sfeer. Zij doen geen afbreuk aan de fantasie, wat bij dit beeldrijk verhaal met gedetailleerde beschrijvingen geen sinecure is. Paginagrote en vele kleine prenten tussendoor zorgen voor de juiste visuele prikkels die je eigen fantasie op gang brengen.

 

Eric Vanthillo
september 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:03 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009