· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De blinde magiėr

 Reeks:

 

 Auteur:

 Wendy Stroobant

 Aantal blz.

 149

 Illustrator:

 (omslag) Bart Luijten

 ISBN:

 9789059083028

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 familiegeheim, alchemie, Frankrijk 17de eeuw

 Prijs: €

 15,95

 

 

Frankrijk 17de eeuw. Justin woont op het landgoed van de adellijke familie Sainte Foye. Indringers zijn het kasteel binnengevallen, hebben de bewoners gedood en Justin blind gemaakt met een zuur. In deze donkere wereld tracht Justin nu zijn weg te vinden en hulp te halen om deze indringers te verjagen. Hij hield zich ook bezig met alchemie, maar nu kan hij daar weinig meer voor doen. Hij is de gevangene van zijn eigen kasteel. Of toch niet?

Dit is al het vierde historische verhaal van deze schrijfster. Elk verhaal heeft een hoofdpersonage dat door rampspoed wordt achtervolgd en zich doorheen een aantal moeilijkheden moet worstelen om terug zijn of haar positie te herstellen. Dit gebeurt wel telkens vanuit een andere invalshoek maar met eenzelfde stramien. Het hoofdpersonage zit in moeilijkheden en krijgt tegenwerking. Dan komt er hulp, soms uit een onverwachte hoek en uiteindelijk lukt het het hoofdpersonage om uit zijn/haar miserie te ontsnappen en laat het slot van het verhaal de lezer hoopvol achter met de gedachte dat het personage zijn de toekomst zinvol kan invullen.
Dit gebeurt in ‘De blinde magiėr’ ook en deze keer krijgt de alchemie een bijzondere rol in het verhaal.
Net als de vorige romans leest dit verhaal heel vlot en worden de personages en omgeving beeldend en overtuigend beschreven. De personages evolueren ook gedurende het verhaal en komen sterker uit de gebeurtenissen naar voren. Andere personages, die het onheil veroorzaken, hebben zo hun eigen redenen om dit te doen. De alwetende auteur zorgt voor geloofwaardige en nauwkeurig beschreven redenen.
Bij dit verhaal hoort toch een kleine bedenking. Justin is twee maanden geleden blind gemaakt en bezit na die tijd bijna perfect de gevoeligheid van zijn andere zintuigen. Dit lijkt toch wel heel erg snel. Temeer daar hij op die verwarrende en noodlottige nacht al meteen gewaarwordingen en geuren heeft opgenomen die hem veel later van nut blijken te zijn.
Dit element niet te na gesproken krijgt de lezer ook dit keer weer een boeiend verhaal met levensechte confrontaties tussen de verschillende personages.

 

Pol Van Damme
september 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:04 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009