· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Vulkanen en aardbevingen

 Reeks:

 INsiders

 Auteur:

 Ken Rubin

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 Diverse illustratoren en fotografen

 ISBN:

 9789025745998

 Uitgever:

 J.H.Gottmer

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Sjir Renkens

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Volcanoes & aerthquakes

 AVI:

 

 Thema’s:

 vulkanen, aardbevingen

 Prijs: €

 14,95

 

 

In de reeks INsiders wordt telkens een bepaald onderwerp in het voetlicht geplaatst. Elk boek is in twee delen verdeeld. In een eerste deel, de INleiding, wordt meer algemene informatie over het onderwerp gegeven. In het tweede deel, INzoomen, wordt dieper ingegaan op bepaalde aspecten over het onderwerp. Elk aspect beslaat een dubbele bladzijde. Een inleidende tekst staat in een grotere letter, een bepaald ‘weetje’ over het aspect staat in een kleinere letter. Bij de veelvuldige illustraties en foto’s staan korte cursieve tekstjes. Deze teksten zijn duidelijk en in een gemakkelijk verstaanbare taal opgesteld, al worden er ook wel een aantal minder gebruikelijke technische of aardrijkskundige begrippen gebruikt.
De illustraties zijn computergemaakt wat hen heel gedetailleerd en nauwkeurig maakt. Sommige illustraties zijn gedeeltelijk doorzichtig zodat normaal niet zichtbare delen binnen het getekende voorwerp toch zichtbaar worden en het geheel nog duidelijker maken. Achteraan geeft men overzichtsinformatie over het onderwerp. Een woordenlijst en register sluiten het boek af.
Bij de INleiding van ‘Vulkanen en aardbevingen’ wordt uitgelegd hoe onze aarde opgebouwd is en welke krachten er op inwerken. Daarna komen eerst de vulkanen aan bod en daarna aardbevingen: hoe ze ontstaan, welke soorten er zijn en gevolgen. Bij INzoomen worden enkele bijzondere vulkaanuitbarstingen en aardbevingen toegelicht.
In deze bijzonder verzorgde uitgave krijgt de lezer op een boeiende manier heel wat visuele en tekstuele informatie bij bijzonder knappe en gedetailleerde illustraties. Dit boek is heel bruikbaar bij een schoolopdracht. Beslist de moeite waard.

 

Pol Van Damme
september 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009