· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Voorgoed verdwenen?

 Reeks:

 Jeugdthriller

 Auteur:

 Lydia Rood & Niels Rood

 Aantal blz.

 135

 Illustrator:

 (omslag) Joeri van den Anker

 ISBN:

 9789025855246

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 thriller, vakantie, vrienden

 Prijs: €

 13,95

 

 

Tijdens een warme vakantietijd houden Tije en zijn vrienden zich bezig met het bouwen van dammetjes. Bij een bouwplaats laten ze een bouwput vollopen om er een zwembad te hebben. De volgende dag vinden ze er een lichaam op de bodem. Het liefst willen ze alles vergeten, maar er verschijnen dreigbrieven. De kinderen weten zich geen raad meer.

De reeks ‘jeugdthriller’ wil een mogelijke leemte opvullen in de jeugdliteratuur: thrillers voor kinderen. De kinderen in kwestie komen in een netelige situatie terecht die voor de spanning zorgt.
Dit verhaal over een aantal kinderen die een zwembad proberen te maken waarin ze de volgende dag een lichaam vinden, wordt nooit echt spannend en bevat een heel aantal vreemde tot zelfs bizarre gebeurtenissen die de geloofwaardigheid geen goed doen. Blijkbaar kunnen die kinderen doen wat ze willen en worden ze niet of nauwelijks door andere mensen opgemerkt. Wel herkenbaar is het feit dat kinderen elkaar nog meer angst aanjagen door hun fantasie die op hol slaat. Door hun veronderstellingen maken ze elkaar bang voor de reactie van de volwassenen of de politie, wat de zaak alleen maar verergert. Zo blijft het verhaal verder kabbelen tot de kinderen een spectaculaire ontdekking doen over een onopgehelderde zaak. Maar ook hier fronst een aandachtige lezer de wenkbrauwen over de geloofwaardigheid.
De uitwerking van de personages van de kinderen blijft ook vrij oppervlakkig en volwassenen blijven helemaal op de achtergrond.
Goed als ontspannen vakantielectuur maar weinig realistisch.

 

Pol Van Damme
september 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009