· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Ik en autisme. Thuis en op school

 Reeks:

 

 Auteur:

 Nathalie van Kordelaar, Mirjam Zwaan

 Aantal blz.

 99

 Illustrator:

 Hiky Helmantel

 ISBN:

 9789085605300

 Uitgever:

 Niňo

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 anders zijn, autisme

 Prijs: €

 14,50

 

 

Dit boek probeert kinderen met autisme meer duidelijkheid te geven over zichzelf en hoe ze zichzelf best kunnen voorstellen aan anderen. Door de vele vragen en opdrachten in dit boek proberen de auteurs hen meer te weten te laten komen over zichzelf.
Het boek begint met een verhaal over Timo, die soms verkeerd begrepen wordt op school maar thuis goed functioneert. Daarna gaan de auteurs verschillende facetten van autisme beter bekijken. Eerst mag de lezer zijn interesses en sterke kanten noteren, zodat duidelijk wordt dat hij heel wat kan. Dan volgt het aftasten van hoe de lezer zijn autisme ervaart en ermee omgaat. Er wordt gekeken naar de sociale gevolgen, hoe de communicatie functioneert, dat alles draait om ‘anders denken’ en hoe er gewerkt wordt op school.
Er is veel plaats voorzien om antwoorden op de vragen neer te schrijven, of om tekeningen te maken. Er worden ook veel herkenbare voorbeelden gegeven, die sterk aansluiten bij de leefwereld van de lezer. Er zijn ook uitspraken om even over na te denken, of tips. De opdrachten of spelletjes moet de lezer soms alleen, soms met een begeleider uitvoeren. Alles staat in functie van een beter inzicht in zichzelf en hun autisme.
Achteraan in het boek staat nog informatie voor de meelezer of begeleider. Ook hij kan heel wat opsteken uit dit boek en uit de gesprekken die door dit boek in gang gezet worden.
Een belangrijk hulpmiddel voor kinderen met autisme, waar zowel thuis als op school handig gebruik van kan gemaakt worden.

 

Mik Ghys
september 2009 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:03 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009