· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Hebbeding   (over hebben en zijn)

 Reeks:

 

 Auteur:

 Kristel Deweerdt

 Aantal blz.

 96

 Illustrator:

 Margot Dieleman (foto's)

 ISBN:

 9789020981971

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 6

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 hebben, zijn, taalspelletjes, foto's, filosofie

 Prijs: €

 14,95

 

 

Dit originele boekje vol korte maar trefzekere zinnen en heldere foto's is hoe het heet: een waar 'hebbeding' voor groot en klein, voor iedereen die zich (nog) verwondert over de wereld.
Zowel auteur als fotografe kijken verwonderd door de ogen van een elfjarig meisje en volgen haar in haar denken over de wereld. Dit aan de hand van de twee werkwoorden 'hebben' en 'zijn'.
Zij denkt en tobt erop los en sleept de lezer mee in haar denken.
Zij categoriseert de dingen op een eigenwijze manier. Zoals de dingen die je wel of niet kan optillen, of wel of niet kan vastnemen, het veel hebben maar weinig zijn of andersom, iets zijn (bv een dochter) maar het niet kunnen hebben, of juist wel (zoals haar mama), enz.
Zij lanceert ook pertinente vragen die je aan het denken zetten. Zoals: Ben ik wat ik heb? Of heb ik wat ik ben? Of hoe is het als je iets hebt terwijl je er nog niet bent (bv een trompet)?
Zij ontdekt ook verschillende betekenissen van dezelfde woorden. Zoals 'zijn op' voor haar een andere betekenis heeft dan voor oma of voor opa.
Soms denkt zij het te ontdekken: 'Zijn is moeilijker dan hebben'. Maar snel slaat de twijfel dan weer toe.

Een hele boterham om in te grasduinen, netjes opgeslagen tussen in het begin de vervoeging van het werkwoord 'hebben' en op het einde die van het werkwoord 'zijn'.
De auteur houdt je hierbij stevig aan je hand door een heldere en logische opbouw. De gedachten en spielereien hebben een associatieve opbouw en werken naar een duidelijke climax toe.
Het samenspel van foto's en tekst is subliem en met een flinke dosis fantasie: nooit letterlijk maar toch zijn er telkens min of meer duidelijke linken tussen beiden.
De foto's zijn helder en kleurrijk. Zij zoemen in op details en verraden in hun eenvoud een hele (denk)wereld.

Dit is geen voor de hand liggend boek, maar een origineel 'verhaal' met loepzuivere foto's waarmee zowel kinderen als volwassenen (en liefst samen) uren zoet kunnen zijn.

 

Eric Vanthillo
september 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:09 september, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009