· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De zomerzot

 Reeks:

 

 Auteur:

 André Sollie

 Aantal blz.

 40

 Illustrator:

 André Sollie

 ISBN:

 9789045109886

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 zomer, fantasie, wachten, angst

 Prijs: €

 13,95

 

 

Op een hete zomerdag wordt de kleine Menno wakker uit zijn zomerslaapje. Onder het glas limonade ligt een briefje dat hij leest en herleest. Hij hoort het huis ademen en in de tuin is er niks, behalve het zoemen van de middag. Het alleen-zijn maakt hem bang. Het briefje brengt hem geen verlossing, maar wel de nodige afleiding: hij vouwt er een hoed van en daarna een vogel, maar het wachten wordt er niet korter door. Hij denkt aan de woorden van zijn mama als het zo warm is: “De Zomerzot dwaalt weer door het land”. Deze woorden doen zijn fantasie op hol slaan: wie is die Zomerzot? Het wachten op hem begint vrij onschuldig, maar krijgt al snel groteske proporties. Tot een groot onweer het wachten en de angst doet escaleren. De Zomerzot komt niet opdagen, maar wel ... En tegelijkertijd lezen we dan ook het briefje, waardoor het ganse verhaalperspectief een verrassende wending krijgt.

Sollie vat hier een herkenbare (kinder)fantasie in een bonte pracht van kleuren waarin je de zomer voelt broeien.
Tekst en illustraties vullen elkaar perfect aan.
De zuinige woorden hebben een poëtische kracht waarin vele stiltes en juist wat niet gezegd wordt je verbeelding aanspreken. De uitbundige kleurrijke illustraties geven zowel de innerlijke wereld van Menno sprekend weer, als de uiterlijke zomerwereld.
Terwijl het verhaal vrij eenduidig verloopt en vele associatieve herhalingen bevat, zijn het juist de opbouw van de sferen en de composities die het de nodige spanning geven.
Het begint met de nodige kleurrijke zomerse zotheid vol grootse figuren en vlakken, maar snel sluipt de dreiging erin met donkerte en grilligheid. Om tenslotte te eindigen met diezelfde zottigheid als in het begin, hoewel die toch niet meer hetzelfde is...

Kortom, een uitgekiend zomers zot boek, waarin het wachten op de grote afwezige voor de nodige duisternis zorgt. Een aanrader!

 

Eric Vanthillo
september 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:09 september, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009