· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De Hongerspelen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Suzanne Collins

 Aantal blz.

 396

 Illustrator:

 (omslag) Erwin van Wanrooy

 ISBN:

 9789047508083

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Maria Postema

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 The Hunger Games

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 overleven, vriendschap, SF, sensatietelevisie

 Prijs: €

 18,95

 

 

In een onbepaalde toekomst is in wat nu Noord-Amerika is een heel andere maatschappij ontstaan. Twaalf districten worden geleid door ‘het Kapitool’. Uit die 12 districten worden elk jaar 1 jongen en 1 meisje tussen 12 en 18 jaar geloot om mee te doen aan een bijzonder spektakel dat zich afspeelt in een gigantische arena maar volledig ge-orchestreerd wordt in een regiekamer en op televisie wordt uitgezonden. Er is maar één regel: als enige weten te overleven!

Je zou dit verhaal kunnen vergelijken met een gladiatorengevecht in een Romeinse arena gemixt met voyeuristische overlevingstelevisieshows die alle spectaculaire,  smakelijke en onsmakelijke details aan de kijkers opvoeren.
Gelukkig heeft dit verhaal meer, veel meer te bieden!
Het verhaal wordt verteld vanuit het personage van Katniss, het meisje uit het achtergestelde district 12 dat aan de hongerspelen zal meedoen. De lezer kijkt als het ware mee door de ogen van Katniss en weet wat zij denkt, voelt of meemaakt. Door de aantrekkelijke vertelstijl leeft de lezer echt mee met dit meisje. De tegenstelling tussen haar district en het Kapitool waar ze naartoe wordt gebracht is immens. Katniss heeft er zo haar eigen gedacht over.
In de manier waarop de ‘tributen’ – dat zijn de kandidaten voor de Hongerspelen – aan de televisie worden opgevoerd, geeft de auteur duidelijk aan, doorheen wat Katniss allemaal doormaakt,  wat zij denkt over deze vorm van sensatiezucht. De ‘valse’ wereld die door de televisie wordt gecreëerd en geregisseerd en dan als reality-televisie wordt verkocht aan de kijkers is bijzonder knap in beeld gebracht.
Katniss is een overlever; dat moet je wel zijn als je in District 12 leeft. Ze kan haar mannetje bijzonder goed staan, maar ze is anderzijds ook heel erg gevoelig, sociaal, mededogend en behulpzaam. Zij zal dan ook niet twijfelen om de onrechtvaardigheid van de leiders van haar wereld aan de kaak te stellen als ze daar de kans voor krijgt.
Het verhaal heeft de lezer van bij het begin in zijn greep en zal hem/haar pas loslaten op de allerlaatste bladzijde. Het verhaal leest bijzonder  vlot, heeft een gigantische vaart, is erg spannend, maar blijft door de ogen van Katniss altijd heel menselijk.
Een absolute aanrader, die je in één ruk uitleest!
Het verhaal wordt ook verfilmd, al is het daarvoor nog even wachten. Op een site die vermeld staat in het boek kunnen al enkele trailers worden bekeken. Al is het véél beter om eerst het boek te lezen!
In oktober 2009 wordt het vervolg verwacht. Aftellen maar!

 

Pol Van Damme
september 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:09 september, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009