· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Meneer Satie. De man met een kleine
 piano in zijn hoofd 
+ CD

 Reeks:

 

 Auteur:

 Carl Norac

 Aantal blz.

 48

 Illustrator:

 Elodie Nouhen

 ISBN:

 9789020981810

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Frans: Sylvia Vanden Heede

 Leeftijd:

 + 6

 Originele titel:

 Monsieur Satie  L'homme qui avait un petit
 piano  dans la tęte

 AVI:

 8

 Thema’s:

 klassieke muziek, fantasie, leven, liefde,
 eenzaamheid

 Prijs: €

 19,95

 

 

Meneer Satie is arm. Hij heeft geen geld om een kanarie te kopen. Hij tekent dan maar een vogel en zet hem in een kooi. “Op een dag gaat hij misschien wel zingen”, zegt hij tegen zichzelf.
Als de tristesse van de eenzaamheid hem overvalt, troost hij zich met de gedachte 'dat het maar een wolkje verdriet is dat voorbij trekt, een paar grijze woordjes in zijn ziel'. En dan gaat hij aan de piano zitten en bedenkt een liedje. Een droevig maar mooi liedje.
Omdat hij nooit post krijgt, gaat hij brieven schrijven aan zichzelf. 'Zachte brieven die hem lijken te aaien'. Maar het schrijven van muziek gaat hem toch beter af. 'Het zijn net kleine melodietjes die lijken op te stijgen als veertjes uit zijn hart'.
Hij laat zich leiden door zijn surreële fantasieën en dromen en zijn wisselende emoties, wat vaak tot onbegrip leidt van de andere mensen. Maar telkens verzacht zijn muziek dan zijn trieste gedachten.
En als niemand hem begrijpt als hij bijvoorbeeld op wandel is met zijn piano als een hond aan een leiband, besluit hij: “In mij zitten een paar noten feestmuziek. Ik ben de man met de piano in zijn hoofd.”

Dit ontroerende en dromerige verhaal vol fantasie is een ware ode aan de geniale man die Satie was. Zijn muziek met de surrealistische titels was zijn tijd ver vooruit en blijft nu nog velen bekoren.
De poëtische verhalen zijn vrij gebaseerd op het leven van deze eenzame en dromerige fantast die zijn gevoelens achter zijn noten verborg. Maar zij zijn even goed te lezen/beluisteren als universele verhalen over het leven, de liefde en de fantasie.
De tekst lijkt te zweven. De woorden dansen over de pagina's en vertellen surreële verhalen vol fantasie en emoties. Niet altijd eenvoudig voor de jonge doelgroep, maar wel de moeite!
En dankzij de bijgeleverde CD komen zij helemaal tot hun recht door de uitgebalanceerde afwisseling van verhalen en muziek. De vertelling/stem is helder en expressief en sleept je mee in de droomwereld van Satie, terwijl de vele stukken op piano de verhalen verluchten met zijn speelse muziek.
De totale vormgeving van het boek is doordacht en verzorgd en sluit perfect aan bij de surrealistische fantasieën van Satie. De grote prenten in zachte kleuren tonen taferelen tussen droom en werkelijkheid. In een gemengde techniek van kwetsbare lijnen, ruwe borstelstreken en speelse collages zijn zij een ware fantasierijke streling voor oog en verbeelding.

 

Eric Vanthillo                                                                                               
juni 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 juli, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009