· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Mijn ridder

 Reeks:

 

 Auteur:

 Frow Steeman

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Frow Steeman

 ISBN:

 9789058385406

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 liefde, hoop-wanhoop, leven

 Prijs: €

 13,95

 

 

Steeman bewandelt met dit boek niet de gemakkelijkste weg. De haast kinderlijke illustraties in een mengeling van verf en collage vertellen een niet zo eenvoudig verhaal dat de kinderlijke verwondering en naïviteit overhoop haalt.

Op haar vijf jaar droomt de ik-persoon van een ridder op een groot paard die haar zal komen halen en haar al het geluk op de wereld zal geven. De realiteit draait echter anders uit en het gemis maakt in haar hart een groot gat dat niemand, behalve haar ridder, kan vullen. Niet de kusjes van haar mama, papa, broers en zus en ook niet alle nepridders als ze ouder is. Even is er hoop als zij op latere leeftijd een lieve man ontmoet en ermee gaat samenleven, maar al snel zakt zij weer weg in het grote gat en voelt zij zich erg alleen en bang. Zij vlucht in breien, tot een vriendin haar onder een stapel truien vandaan haalt om iemand te ontmoeten ...

De illustraties zijn wisselend, soms stroef en weinigzeggend, soms raak en treffend in de diepste emoties. Steeman weet haar composities op te bouwen en zo details weer te geven die de impressies versterken. Het wegkwijnen, de hoop, het geloof, alles vind je er herkenbaar en vooral voelbaar in terug. Dit alles wordt versterkt door doelgerichte kleurkeuzes.
De tekst is sober. Geen woord te veel. Met haar zinnen weeft zij een verhaal met veel stiltes en gedachtesprongen die je als lezer/luisteraar zelf invult.

 

Eric Vanthillo
juni 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 juli, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009