· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Een mooie verrassing

 Reeks:

 

 Auteur:

 Dimitri Casteleyn

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Klaas Verplancke

 ISBN:

 97890

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 6 (voorlezen)

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 genieten, rabbi, imam, pastoor, filosofie

 Prijs: €

 13,95

 

 

Casteleyn schreef drie verhalen met Meneer Pastoor in de hoofdrol, terwijl Mariėtte, zijn huishoudster, nooit ver weg is.
Het eerste verhaal speelt zich af op de eerste mooie lentedag na een lange, grauwe winter. Meneer Pastoor besluit een dagje vrij te nemen en gaat naar zee. Hij vindt er een geheimzinnige boodschap die hem aan het graven zet, op zoek naar een schat. Een onverwachte schat, die hij 's avonds deelt met Mariėtte.
In het tweede verhaal is hij jarig en nodigt hij Meneer Rabbijn en Meneer Imam uit voor koffie/thee en taart. Met daarna een heuse verrassing waarna zij alleen maar kunnen besluiten dat alles zo mooi bij elkaar past in de wereld.
In het derde verhaal wacht hij op de eerste sneeuw, want dan zou hij zijn vriend Bob terug zien. Maar het wachten duurt lang. Tot op een dag in maart ... De picknick in de sneeuw in het grote bos gaat echter veel te snel voorbij, terwijl het wachten ervoor zo lang duurde. Maar om het volgende wachten te verzachten, krijgen zij een heel goed idee.

Drie fijne verhalen die je doen wegdromen over de kleine, genietbare dingen in het leven. Herkenbaar en toch verrassend, gemoedelijk en vol humor. Elk verhaal heeft een korte opbouw naar een verrassend slot toe.
De beide hoofdpersonages zijn herkenbaar uitgewerkt met hun kleine en mooie kantjes. Volwassenen verkneukelen zich in de herkenbaarheid en met de absurdistische trekjes van beide figuren, terwijl voor kinderen van beide figuren iets meer mystieks zal uitgaan.
De illustraties passen perfect bij de sfeer van de verhalen en geven ze een meerwaarde door er tal van zaken subtiel aan toe te voegen.
Zij zijn bijzonder luchtig en flirten met het surreėle. Soms staan ze op zich, maar vaak volgen ze elkaar op als in een stripverhaal.
Het is een feest voor oog en verbeelding om de vele details te ontdekken, keer na keer. Zoals bv. bij elk verhaal de veranderingen in het interieur op de eerste en de laatste prent. Tot zelfs het behangpapier en het tapijt toe ...
Mogen wij uitkijken naar een vervolg?...

 

Eric Vanthillo                                                                                               
juni 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 juli, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009