· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het mysterie van de Nachtwacht

 Reeks:

 

 Auteur:

 Dick Walda

 Aantal blz.

 188

 Illustrator:

 (omslag) Martijn van der Linden

 ISBN:

 9789026124051

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Amsterdam, Rembrandt, overleven, avontuur

 Prijs: €

 12,50

 

 

Wiggert moet zijn blinde vader naar de plaatsen in Amsterdam voeren waar hij feesten opluistert met muziekspel en zang. Zo komt Wiggert in contact met belangrijke personen uit hogere kringen en met de wonderdoener Kolhak. Hij wordt ook opgemerkt door de schilder Rembrandt die hem in dienst wil nemen. Maar dat wil Wiggerts moeder niet zo gauw. Toch komt het er een keer van en zo werkt Wiggert zich op in deze – voor een eenvoudige jongen – wereld van aanzien.

Dit is de tweede druk van het verhaal dat kadert in ‘Vensters op het verleden’. Daarin zitten historische verhalen die aansluiten bij de Canon Vaderlandse Geschiedenis. In dit geval met betrekking op het leven en werk van de schilder Rembrandt.
Het verhaal wil de lezer een spiegel voorhouden van het leven ten tijde van Rembrandt en diens kijk op de toenmalige maatschappij. Het voornaamste doel van het verhaal is dan ook van educatieve waarde. Het verhaal zelf kabbelt heel traag en rustig verder zonder veel spanning, maar ondertussen vertelt de auteur uitgebreid over het leven in en rond Amsterdam in die Gouden Eeuw; de Vaderlandse Geschiedenis van Nederland.
In een nawoord verklaart de auteur ook wat hij bij het verhaal gefantaseerd heeft. Dat doet het verhaal echter geen goed, want nu weet de lezer niet meer wat er allemaal wél en wat er niét realiteit geweest is: was Rembrandt echt zoals de auteur hem beschrijft? Kon een eenvoudige ‘duvelstoejager’ als Wiggert (Rembrandt noemt de jongen zo) zomaar tussenkomen in gesprekken met hooggeplaatste burgers? Waren de speciale gaven van de wonderdoener Kolhak echt of was hij inderdaad een ‘kwakzalver’? Enz.
De lezer zit ook vruchteloos te wachten tot het mysterie van de Nachtwacht zich aandient, maar buiten de verklaring van de auteur achteraf dat niemand weet waar Rembrandt het schilderij gemaakt heeft, is er weinig mysterie te bespeuren.
Dit is een verhaal met als doel de jongeren geschiedenisles te geven op een vlotte manier onder het mom van een verhaal.

 

Pol Van Damme
juni 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:25 juni, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009