· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Goudstorm

 Reeks:

 Young Bond

 Auteur:

 Charlie Higson

 Aantal blz.

 420

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789049923464

 Uitgever:

 Pimento

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Angelo Hazarabedian

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 Hurricane Gold

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 avontuur, actie

 Prijs: €

 15,95

 

 

James Bond’s jonge jaren zijn onbekend, maar daar probeert deze boekenreeks enige opheldering te geven. Want uiteraard heeft James Bond toen hij jong was heel wat meegemaakt.
Zo belandt hij na een gevaarlijk avontuur in Mexico, samen met zijn tante Charmian, om rustig te herstellen en op krachten te komen. Jammer genoeg mag hij niet met haar mee wanneer ze de jungle in trekt naar een oude stad van de Maya’s. Hij moet blijven logeren bij een vriend van haar, Jack Stone, en zijn twee kinderen. Zijn dochter Precious is een verwend nest zodat hij er tegenop ziet om daar te logeren. Maar de eerste avond gebeuren twee onverwachte dingen: het huis wordt overvallen door een schietgrage bende die op zoek is naar iets dat Jack in zijn  bezit heeft en een ongelooflijk zware storm raast door het dorp. James slaagt er in de kinderen uit de handen van de bende te houden en tracht met hen een veilig naburig dorp te bereiken. Maar onderweg vallen ze opnieuw in handen van de bende. James wordt herkend, maar ze denken dat hij een diefje is uit het dorp en nemen hem mee op sleeptouw. Dat geeft hem tijd om een ontsnappingsplan te bedenken. Maar onverwachte gebeurtenissen zorgen steeds voor verrassende wendingen…

Superspannend zijn deze verhalen over de jonge James Bond. Deze keer laat hij Eton ver achter zich, alles speelt zich af in Mexico en omstreken. Dat hij gemist wordt op school is duidelijk door de brieven die tussendoor aan bod komen, maar die James niet bereiken. Zijn leven hangt aan een draadje, hij speelt voortdurend met vuur maar vindt dat heel vanzelfsprekend. Hij is moedig, gebruikt zijn kennis op de juiste momenten en leert voortdurend bij. In dit avontuur leert hij jiujitsu van een van de bendeleden, en dat komt hem verder in het verhaal uiteraard goed van pas. Hij is doodeerlijk, vol vertrouwen, komt op voor rechtvaardigheid en eerlijkheid. Kortom, als jongen belichaamt hij dezelfde waarden als waar hij als volwassene voor zal staan. Hij raakt steeds verwikkeld in een strijd van goed tegen kwaad en laat telkens het goede zegevieren.
Samen met de actie en de spanning zorgt dit voor een avonturenverhaal dat je niet meer kan wegleggen als je er eenmaal aan begonnen bent.

 

Mik Ghys
juni 2009 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:25 juni, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009