· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Bommen op ons huis

 Reeks:

 

 Auteur:

 Martine Letterie

 Aantal blz.

 111

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789025853259

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 7

 Thema’s:

 WO II, vlucht

 Prijs: €

 13,95

 

 

Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, kijken de meeste Rotterdammers eerder verbaasd dan bang naar de invasie van de Duitse soldaten. Als de stad gebombardeerd wordt moet Fien met haar jongere broertje en haar verdwaasde moeder vluchten. Ze hoopt bij een tante in Middelburg een onderkomen te vinden. Maar dat is niet zo eenvoudig.

Achteraan in het boek geeft de auteur een verantwoording over haar verhaal en hoe het tot stand is gekomen. Het verhaal heeft dan ook vooral een educatief karakter; het wil de lezer een beeld geven hoe het er in die eerste oorlogsdagen aan toe ging. De auteur heeft een aantal waar gebeurde elementen samengevoegd in het verhaal en Fien daarlangs verder laten trekken. Het verhaal lijkt dan ook eerder op een rondleiding door een oorlogsmuseum dan dat er spanning in zit.
Daarnaast laat de auteur Fien ook nadenken over haar situatie vergeleken met die van haar buurjongen, de joodse David.
Blijkbaar was Fiens leven daarvoor erg zorgeloos, tot op het naïeve af zelfs. Pas met het uitbreken van de oorlog lijkt ze wakker te schieten en neemt dan meteen de leiding over een quasi onmogelijke tocht.
Het verhaal is misschien interessanter voor Nederlandse jongeren omdat de omgeving voor hen mogelijk herkenbaarder is. Voor Vlaamse jongeren blijft het een eerder geromantiseerd gegeven met een open einde.

 

Pol Van Damme
mei 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:04 juni, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009