· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Gekaapt

 Reeks:

 

 Auteur:

 Robin Raven

 Aantal blz.

 134

 Illustrator:

 (omslag) Heleen Oele

 ISBN:

 9789047508717

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 treinkaping

 Prijs: €

 12,95

 

 

Een groepje scouts neemt de trein naar Amsterdam voor een dagje uit. Onderweg wordt de trein echter tot stilstand gedwongen en gekaapt door dierenactivisten die met deze actie hun eisen kracht willen bijzetten. De jonge scouts zijn hun gijzelaars. Als de premier geen verklaring aflegt die hun eisen inwilligt, zullen de gevolgen niet te overzien zijn. Voor de gijzelaars begint een zenuwslopende tijd.

Dit op en top Nederlandse verhaal kan de lezer jammer genoeg maar matig boeien. Het is al vanaf het begin niet echt duidelijk hoe oud de scouts zijn en de leeftijd van de activisten al evenmin. Bovendien is het al snel duidelijk dat de activisten zichzelf vast hebben gezet door een trein te kapen; ze kunnen geen kant meer op. De jonge scouts krijgen allemaal het zogenaamde Stockholmsyndroom. Ze vatten sympathie op voor hun gijzelnemers; niet zozeer om hun actie dan wel om de persoon en dan niet in het minst omdat er een knap meisje bij is.
De personages van de scouts worden nog vrij levensecht beschreven; de activisten zijn nogal radicaal geschetst, op het enige meisje na. Hun beweegredenen worden niet erg sterk onderbouwd waardoor hun hele actie nogal ondoordacht overkomt. Zo is het al helemaal onduidelijk waarom ze nu net die scouts als gijzelaars nemen. Hoe wisten ze dat die op de trein zouden zitten? Hoe konden ze zomaar bij de machinist komen? Hoe dachten ze hun actie te beëindigen?
Van echte spanning is weinig sprake; alleen het zenuwachtige gedrag van de leider van de activisten werkt iedereen op de zenuwen.
Een verhaaltje dat snel wegleest op een verloren moment en al even snel vergeten is.

 

Pol Van Damme
mei 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 juni, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009