· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Ontdek onze aarde

 Reeks:

 

 Auteur:

 Diverse auteurs

 Aantal blz.

 256

 Illustrator:

 Diverse fotografen

 ISBN:

 9789026124709

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels: Rob de Ridder

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Earth Matters, an encyclopedia of ecology

 AVI:

 

 Thema’s:

 milieu, opwarming van de aarde

 Prijs: €

 19,95

 

 

Na een woord vooraf en een uitgebreide inleiding worden de verschillende klimaatzones van de aarde nader bekeken en meer bepaald naar de bedreigingen die er het gevolg zijn van de opwarming van de aarde. Elk hoofdstuk eindigt met een aantal tips die de lezer zelf kan doen om iets aan deze bedreigingen te veranderen. Het laatste hoofdstuk buigt zich over manieren om de aarde te helpen.

Dit lijvig boekwerk wil de toestand in de verschillende klimaatzones op aarde onder de aandacht brengen. Elk hoofdstuk begint met een prachtige foto en een korte inleidende tekst. In de uitgebreide inleiding wordt verduidelijkt hoe de aarde is ontstaan en hoe het leven zich heeft ontwikkeld tot op heden. Het haalt ook aan wat de mens allemaal doet waardoor het leefklimaat gevaar loopt. Daarna komt elke klimaatzone uitgebreid in beeld door veel foto’s en schema’s waar telkens een korte tekst bij staat. Een aantal planten en dieren komen aan bod. Maar vooral de bedreiging van deze planten, dieren en klimaatzone krijgen veel aandacht. Daardoor krijgt de lezer een eerder pessimistisch beeld van de toestand van onze aarde. Gelukkig volgen er op het einde van elk hoofdstuk enkele eenvoudige tips die voor verandering kunnen zorgen. Waarbij duidelijk gesteld wordt dat individuele inspanningen ook vruchten kunnen afwerpen en dus iedereen zijn/haar steentje kan bijdragen ter bescherming van onze aarde.
Het boek is erg verzorgd uitgegeven en de vele prachtige foto’s geven de lezer/kijker een goed beeld van de klimaatzones en de bewoners ervan: dieren, planten en mensen.
Het boek wil elke lezer ertoe aanzetten om deze prachtige planeet te beschermen en te behouden als een leefplaats voor planten, dieren én mensen. En het zijn de mensen die ervoor moeten zorgen dat dit zo kan blijven.
Dit boek wil iedereen de ogen openen voor dit erg actuele probleem dat niemand meer zal ontkennen.

 

Pol Van Damme
mei 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 mei, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009