· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Doodstil

 Reeks:

 

 Auteur:

 Nico De Braeckeleer

 Aantal blz.

 120

 Illustrator:

 (omslag) Mario Baert

 ISBN:

 9789079552092

 Uitgever:

 Kramat Junior

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 sciencefiction, thriller, vriendschap

 Prijs: €

 12,95

 

 

De dertienjarige Sarah zit in een centrum voor jeugdzorg omdat ze volgens haar moeder onhandelbaar is. Sarah vlucht met de trein, op zoek naar een toekomst. Maar daarna is niets meer wat het lijkt. De werkelijkheid breekt aan diggelen. De tijd bevriest en alles en iedereen rondom Sarah staat plotseling stil. Wat is de oorzaak van deze doodse stilte? En waarom kan Sarah zich als enige bewegen?

In dit sciencefictionverhaal valt de tijd letterlijk stil. Daardoor ontstaat er een vreemde vorm van realiteit, die geen echte realiteit is. Toch komt ze bij de jongeren heel erg reëel over. De tijd krijgt hier iets magisch. Tot op het moment dat de jongeren aangevallen worden en ze een ‘race tegen de tijd’ moeten zien te winnen. Daar evolueert het verhaal naar een thriller met een wat romantisch ‘feel good’ einde. Een actueel thema: de opwarming van de aarde blijkt een belangrijke rol te spelen in dit verhaal.
Door het vertelstandpunt kent de lezer Sarah het best, als een nogal opstandig meisje dat zich door haar moeder in de steek gelaten voelt en daarom overal en tegen iedereen moeilijk doet. Zij evolueert gedurende het verhaal tot iemand met doorzettingsvermogen en ze wordt veel zelfzekerder.
De gevoelens van de drie jongeren worden herkenbaar beschreven, waarbij hun angstgevoel primeert; iets waarop vooral de meisjes erg verschillend reageren.
Vooral de vreemde sfeer in de eerste helft van het verhaal houdt de lezer in de ban, terwijl in het tweede deel de actie de lezer blijft boeien.
Goed voor enkele uren leesplezier, met toch een tikkeltje meer dan een gewoon tussendoortje.

 

Pol Van Damme
mei 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 mei, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009