· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Paultje en het paarse krijtje

 Reeks:

 

 Auteur:

 Crockett Johnson

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 Crockett Johnson

 ISBN:

 9789056372897

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2009 (5de druk)

 Vertaler uit…:

 Engels: Annie M.G.Schmidt

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 Harold and the Purple Crayon

 AVI:

 

 Thema’s:

 tekenen, fantasie, avonturen, spel

 Prijs: €

 11,95

 

 

Op een avond wil Paultje gaan wandelen in de maneschijn. Maar er is geen maan. En ook geen weg. Geen nood. Met zijn paarse krijtje tekent hij wat hij wil. En zo start zijn betoverende avontuur waarin hij pagina na pagina zijn eigen wereld tekent waarin hij ronddoolt en verdwaalt.

Een charmante peuter en een paars krijtje, meer heeft Johnson niet nodig om met een helder en krachtig lijnenspel, ontdaan van overbodige details, een magische wereld neer te zetten en een tegelijkertijd spannend verhaal te vertellen dat lijkt te ontstaan terwijl je het leest.
Spannend, niet alleen omdat het hoofdfiguur zijn eigen situaties creëert, maar meer nog omdat hij zichzelf in hachelijke situaties doet belanden waaruit hij vaak op het nippertje weet te ontsnappen.

Zoals, wanneer hij bang is voor zijn eigen getekende draak en hij begint te beven met zijn krijtje, ontstaat er een gekartelde lijn en valt hij in zijn eigen getekende oceaan. Het getekende bootje redt hem, en de getekende zeilen vol wind brengen hem weer aan land.

Sommige fragmenten zijn hartveroverend. Zoals bv. het woud dat hij tekent: “Hij had geen zin om te verdwalen in het woud. En daarom maakte hij een heel klein woudje, met maar één boom.”
Of naar het einde toe als hij op zoek gaat naar zijn eigen raam: een hoge berg, een ballonvlucht met een prachtig uitzicht, een huis met ramen, een hele grote stad vol gebouwen met ramen, ... Nergens kan hij zijn eigen raam bespeuren. Tot de maan hem op een helder en lumineus idee brengt ...

Dit boekje heeft door zijn eenvoud en zijn originaliteit moeiteloos de tand des tijds doorstaan (1ste druk in 1955) en kan door zijn doorgedreven fantasie nog steeds oud en jong bekoren.
Vandaar een terechte aanrader!

 

Eric Vanthillo                                                                                               
maart 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 april, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009